Foto: fcs.rs

Dr Ivana Kronja dobitnica je nagrade "Anđelka Milić" za 2021. godinu za podršku razvoju stvaranja znanja iz oblasti rodnih studija u Srbiji (teorija i istraživanja). Priznanjem je ovenčana za studiju "Estetika avangardnog i eksperimentalnog filma: Telo, rod i identitet. Evropa-SAD-Srbija", saopštio je Filmski centar Srbije.

Žiri u u sastavu: prof. dr Nevena Petrušić, dr Žarka Svirčev i dr Lilijana Čičkarić odlučio je da nagrada „Anđelka Milić“ za 2021. ode u ruke Kronje za knjigu, koju je prošle godine objavio Filmski centar Srbije.

Studija „Estetika avangardnog i eksperimentalnog filma: Telo, rod i identitet (Evropa – SAD – Srbija)“ rezultat je multidisciplinarnog teorijskog istraživanja u oblasti istorije i estetike filmske avangarde, teorije predstavljanja i kulturološke i filmološke analize istorije srpskog eksperimentalnog filma.

Foto: Promo

Knjiga na gotovo 600 stranica donosi detaljan akademski pregled nedovoljno poznate istorije avangardnog i eksperimentalnog filma u svetu i kod nas, kao i kulturološko i rodno čitanje filmske umetnosti primenjeno na filmski eksperiment.

„Autorka svojim višeslojnim istraživanjem nudi podsticaj vizuelnim umetnicima u domenu kratkog filma i videa, kao i razvoju domaće filmologije“, navodi se u obrazloženju žirija i podseća da se knjiga dotiče i aktuelnih tema prikazivanja tela u savremenoj umetnosti, estetike kvir filma i kritike okultizma na filmu.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar