Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

Evropsko Udruženje nezavisnih diskografa IMPALA u partnerstvu sa YouTube-om objavilo je listu od 100 izvođača na koje treba opratiti pažnju, za 2024. godinu (100 ARTISTS TO WATCH). Domaću muzičku scenu predstavljaju kantautorka Iva Lorens (Kontra Rights), muzičarka Iva Pažin ZHIVA (Glitch Records) kao i Vladimir Lenhart koji stoji iza pseudonima Lenhart Tapes (Glitterbeat Records).

Ove godine, IMPALA-ina lista predstavlja muzičare iz 31 zemlje, obuhvatajući široku paletu žanrova, od džeza do hip hopa, folka do elektronike i popa do panka. Uz impresivan niz nezavisnih diskografskih kuća, lista donosi mnoštvo nove muzike za istraživanje, stoga se posebna pažnja obraća na ovih 100 evropskih nezavisnih izvođača koji će i ove godine zasijati na muzičkoj sceni.

Lenhart Tapes Foto: Promo

Ova panevropska inicijativa ima za cilj skretanje pažnje na izvođače iz različitih kulturnih sredina i žanrova, naglašavajući uključivost i zastupljenost preko granica. Lista ne samo da ističe talente u usponu, već takođe odaje priznanje već etabliranim izvođačima i nezavisnim diskografima koji nastavljaju da pomeraju granice i izazivaju ustaljene norme.

Zhiva Foto: Promo

Članovi IMPALA-e podstiču se da nominuju izvođače za koje veruju da na njih treba dodatno obratiti pažnju baš u ovom trenutku, na temelju kriterijuma kao što su raznolikost i inovativnost, kao i komercijalni uspeh u prethodnom periodu. Kroz ovaj program u saradnji YouTube-om, IMPALA nastoji podsticati inkluzivniji i dinamičniji muzički ekosistem, u kojem svi izvođači mogu da napreduju.

Helen Smith, izvršna direktorka IMPALA-e izjavila je: “Dok slavimo nastavak našeg programa 100 izvođača na koje treba obratiti pažnju za 2024, imamo na njoj sve veći broj zastupljenih zemalja, a istovremeno lista prikazuje uistinu raznolik raspon talenata. Ovo je deo naše predanosti širenju i negovanju nezavisne mreže koja odražava ceo raspon evropske muzike. Ova lista omogućava zaslužnim izvođačima i diskografima širom Evrope priznanje za njihovu revolucionarnu kreativnost i doprinos industriji”.

Iva Lorens Foto: Promo

Sva tri izvođača iz Srbije podržana su od strane nacionalne platforme Srbija stvara muziku za nastupe i promociju van granica regiona.

Bonus video: Bend Keni mora da umre ima novi spot za pesmu „Nema nazad“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar