Sajam knjiga Foto: Adnan Vejzovic / Shutterstock

Mi imamo dramatičan rast cene štampe koja je nekoliko puta veća nego što je bila pre godinu dana, kaže za Nova.rs vlasnik kuće "Arhipelag" Gojko Božović, objašnjavajući sa kojim se sve problemima suočavaju izdavači u Srbiji uoči Sajma knjiga.

– Poremećaj na tržištu je nastupio sredinom avgusta prošle godine. Većina papira se pravi u Kini i došlo je do poremećaja u tim lancima snabdevanja i do dramatičnog porasta cena. Mi kao izdavači imamo mnogo veće troškove, a te troškove ne možemo da pretvorimo u povećane cene knjiga. Tako da smo došli do jednog nerazmrsivog čvora. Za izdavače su postojeće cene knjiga nepodnošljivo niske, a za čitaoce su nepodnošljivo visoke – kaže Gojko Božović.

Gojko Božović Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

On dodaje da su cene knjiga u Srbiji tri do četiri puta manje nego cene knjiga u Evropskoj uniji.

– To nije izraš realnih okolnosti. A naši troškovi su isti kao kod izdavača u EU, s jedinom razlikom što je naš rad manje cenjen. Cena radne snage je niža, a ostali troškovi su isti. Papir se uvozi, štamparske mašine se uvoze, autorska prava plaćamo prema evropskim standardima, mi imamo evropske troškove sa sniženom cenom nas koji radimo u izdavaštvu. Cene knjiga u Srbiji nisu izraz realnosti, nego tržišišnih nemogućnosti I činjenice da tržište nije u stanju da prihvati veće cene . navodi on.

Božović dalje kaže da je zbog poremećaja na tržištu došlo i do dramatičnog porasta cena izgradnje štandova.

– Izgradnja štandova će koštati izdavače značajno više nego zakup prostora na Sajmu. To nije pet ili deset procenata, nego je on u nekim aspektima i više od pola. Stalo nam je do Sajma, radujemo mu se, ali ekonomski razlozi nisu naklonjeni Sajmu, ni čitaocima, ni izdavačima – zaključuje vlasnik Arhipelaga.

Otkup knjiga za biblioteke za 2021. godinu još nije realizovan, iako se približava kraj 2022. Pitanje je da li će se naslovi, koji su još proletos trebalo da budu na raspolaganju čitaocima, ove godine pojaviti u bibliotekama širom Srbije, a to je još jedan problem za izdavače u Srbiji.

Bonus video: Podcast Snaga uma i gost Branko Rosić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar