Istoričaru umetnosti Miroslavu Kariću uručena nagrada "Lazar Trifunović" Foto:KULTURNI CENTAR BEOGRAD/ TANJA DROBNJAK

Nagrada "Lazar Trifunović" za likovnu kritiku i teorijsko razmatranje savremene vizuelne umetnosti za 2022. godinu uručena je danas istoričaru umetnosti i kustosu Miroslavu Kariću u Kulturnom centru Beograda.

Karić je nagrađen za tekst „Studija slučaja“, objavljen u istoimenom katalogu samostalne izložbe umetnice Biljane Đurđević, koja je održana u Salonu Muzeja savremene umetnosti u Beogradu od 25. marta do 23. maja 2022. godine.

– Karić u toj monografskoj studiji nudi slojevito strukturiran interpretativni okvir za razumevanje recentne umetničke prakse Biljane Đurđević koji se temelji na poznavanju novih čitanja semantike savremenog slikarstva i njegovih transmedijskih iskoraka, kao i na ubedljivoj kontekstualizaciji jednog kompleksnog umetničkog govora spram društvenih i ideoloških okvira savremenosti. Karićev kritički doprinos pisanju o umetnosti, oslonjen na veštinu da precizno prepozna i artikuliše složene referente okvire koje proizvode umetnički gestovi, nalazi se u principijelnom profesionalnom nastojanju da o savremenoj umetnosti misli, govori i piše na osnovu sistematskog poznavanja lokalne scene i posvećenog angažovanja na afirmaciji novih posmatranja i isčitavanja pojava koji se unutar nje javljaju – istaknuto je u obrazloženju žirija koji su činili Darka Radosavljević Vasiljević, Stevan Vuković i Ana Ereš.

Istoričaru umetnosti Miroslavu Kariću uručena nagrada „Lazar Trifunović“ Foto:TANJUG/ KULTURNI CENTAR BEOGRAD/ TANJA DROBNJAK

Nagrađeni Karićev tekst potvrđuje i važnost kontinuirane saradnje kustosa i umetnika kao vitalnog podsticaja za permanentno osvajanje novih znanja o savremenoj umetnosti, istakao je žiri, koji je jednoglasno odlučio da dodeli nagradu „Lazar Trifunović“ Kariću, razmatrajući predloge prispele na konkurs za to prestižno priznanje, kao i druge javno dostupne doprinose kritičkom mišljenju o modernoj i savremenoj umetnosti objavljene tokom 2022. godine.

Nagrada „Lazar Trifunović“ dodeljuje se od 1993. godine sa ciljem da podstiče, razvija i afirmiše nove metodološke i interpretativne modele i pristupe u pisanju o modernoj i savremenoj vizuelnoj umetnosti u štampanim i elektronskim medijima, i predstavlja jedino stručno priznanje koje motiviše kritičko mišljenje u ovoj oblasti.

Istoričaru umetnosti Miroslavu Kariću uručena nagrada „Lazar Trifunović“ Foto:TANJUG/ KULTURNI CENTAR BEOGRAD/ TANJA DROBNJAK

Miroslav Karić (Beograd, 1975.) diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Beogradu, na katedri za istoriju umetnosti 2000. godine. Od 2001. godine je bio na poziciji sekretara i kustosa u nezavisnoj umetničkoj asocijaciji Remont, a od 2003. član uredničkog tima Remont art magazina. Karić je bio višegodišnji urednik rubrike „Izložbe“ u beogradskom kulturnom mesečnom vodiču Yellow Cab. U profesionalnoj biografiji beleži angažman na mnogim projektima kao saradnik, koordinator, kustos i PR. Od januara 2020. radi kao kustos u Muzeju savremene umetnosti Beograd.

Bonus video: Otvaranje izložbe Mrđana Bajića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare