Mitra Mitrović Foto:sh.wikipedia.org/

Predstavljanje knjige „Otpisana“ Mitre Mitrović, u izdanju Vukotić Media, održaće se 10. oktobra u 19.30 časova u Maloj sali Kolarčeve zadužbine.

Knjiga Mitre Mitrović „Otpisana“, autobiografski zapisi, priča je o heroini svog vremena.

U stvari, o heroini svakog vremena. O knjizi će govoriti dr Aleksa Đilas, sociolog, dr Hrvoje Klasić, istoričar, dr Stanislava Barać, istoričarka književnosti, priređivač Veljko Stanić, istoričar i prevodilac, i Manjo Vukotić, izdavač.

Foto:vukoticmedia.rs/

„Mitra Mitrović je bila prava junakinja višestruke borbe za slobodu. Borila se i za društvenu revoluciju i za oslobođenje od okupatora i za slobodu misli. Branila je umetnike i intelektualce. Na partijskom skupu koji se pretvorio u suđenje njenom bivšem mužu Milovanu Đilasu, njegovi kumovi i ratni drugovu su ćutali ili ga napadali. Mitra ga je branila kao lavica”, ističe izdavač u najavi knjige i dodaje:

“Ona spada u najistaknutije žene u političkoj i kulturnoj istoriji uopšte, a u komunističkom pokretu ona je svakako najznačajnija pojava, kao intelektualka. Žena blistave inteligencije, visoke obrazovanosti, žena koja je umela da misli i koju, iako je tako možda izgledalo u početku, nije ponela vlast. Iako je kao takva izazivala veliku zavist, ona se sa dostojanstvom nosila sa svim tim i ostala verna sopstvenoj prirodi i karakteru do kraja života. Ova knjiga je veliki korak u ispravljanju nepravde prema ovoj velikoj ličnosti.

udita Alargić, Mitra Mitrović i Vera Zogović na Visu Foto:Foto:sh.wikipedia.org/

Mitra Mitrović (Požega, 6. 9. 1912 – Beograd, 4. 4. 2001) bila je spisateljica, učesnica narodnooslobodilačke borbe i prva ministarka u istoriji Srbije. Jedna je od najpoznatijih srpskih revolucionarki i komunistkinja, a njen rad spada u najznačajniju feminističku baštinu. U periodu Kraljevine Jugoslavije bila je jedna od osnivačica Omladinske sekcije Ženskog pokreta i urednica emancipatorskog lista Žena danas (1936–1940). U antifašističkom ratu je bila član redakcije lista Borba, jedna od glavnih organizatorki i vođa AFŽ-a i većnik AVNOJ-a.

Nakon rata, bila je ministarka prosvete u Vladi NR Srbije. Bila je prva supruga Milovana Đilasa, s kojim je bila u braku od maja 1936. do marta 1952. godine. S njim je 1948. dobila ćerku Vukicu.

Bonus video: „Gospodar prstenova“ najvoljenija knjiga 20. veka

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar