Miljan Vuković Foto: Narodno pozorište Toša Jovanović

Nije mi naročita želja da idem u zatvor, ali radije ću da idem iza rešetaka da bih dokazao princip, nego da plaćam kaznu u tišini, kaže za Nova.rs zrenjaninski glumac Miljan Vuković.

Zašto bi glumac Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“, koji je igrao i u serijama „Kljun“ ili „Montevideo, Bog te video“ išao u zatvor? Pa, kada je nekoliko stotina građana prošlog decembra blokiralo magistralni put Beograd – Zrenjanin kod gradilišta kineske fabrike autoguma Linglong, u okviru protesta širom Srbije sa zahtevom za povlačenje Zakona o eksproprijaciji i izmene Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, protiv Miljana Vukovića, kao učesnika protesta pokrenut je postupak „zbog ugrožavanja bezbednosti saobraćaja“.

Prekršajni sud u Zrenjaninu osudio je glumca zbog učešća u blokadama saobraćajnica, a tamošnji Apelacioni sud je odbio njegovu žalbu iako je konstatovao da je policija pokrenula postupak na osnovu nelegalno pribavljene fotografije.

Vuković je uputio žalbu i Ustavnom sudu, smatrajući da su mu presudom uskraćene ustavom zajemčene slobode.

Zatražio je od Prekršajnog suda u tom gradu da mu „novčanu kaznu zbog prekršaja koji ne priznaje, zameni zatvorskom“, ali nije uvažen zahtev, već je određeno da mu se kazna naplati prinudnim umanjenjem zarade. Odluka suda Vukoviću nije uručena, već je za nju saznao od poslodavca – Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ Zrenjanin, i to nakon isteka roka za prigovor, zbog čega se ponovo obratio Prekršajnom sudu zahtevajući da se izvršenje kazne odloži do odluke Ustavnog suda ili da mu se odredi zatvorska kazna“.

Kako je sve počelo, objašnjava glumac za Nova.rs:

– Kada sam dobio prijavu, shvatio sam da me je policijac u civilu fotografisao, a da me nije legitimisao, što je van pameti. Pritom je na tom protestu bilo i nekih ljudi koji su došli da nas provociraju, i očigledno bili plaćeni za to. Nas nekolicina smo pokušavali sve vreme da smirimo situaciju da ne dođe do nekog ekscesa, dok je policija, sve vreme tu prisutna, „žmurila“. Kažnjen sam zato što sam blokirao saobraćaj u svojstvu pešaka na kružnoj raskrsnici.

Miljan Vuković Foto: Privatna arhiva

Kada je slučaj stigao do suda policajac je na suočavanju rekao da su protestanti, među kojima i Vuković, sprečavali prevoz bolesnih i povređenih na mesto lečenja:

– Suprotstavio sam mu se rečima da smo imali dogovor da propuštamo unesrećene u ambulantnim kolima i van ambulantnih kola. A pride postoji alternativni put preko Lukinog sela kojim je moglo da se prođe. Ta naša blokada je bila više simboličnog karaktera nego što smo zaista blokirali saobraćaj – seća se glumac.

Foto:Građanski preokret

To što je praktično ilegalno fotografisan komentariše postavljajući pitanje.

Zamislite kad bi svako svakog fotografisao? Zamislite kad bi neko fotografisao policajce koji prave saobraćajne prekršaje, a često viđam da to čine? Ta moja opaska nije bila uvažena na sudu i osećao sam se, na suočavanju s policajcem i sudijom, kao da sam na sudu njihove partije a ne na Prekršajnom sudu Republike Srbije. Na ročištu jesam rekao da sam bio na protestu, ali da ako sam i kršio zakon, sigurno sam ga manje kršio od Rio Tinta, ili Linglonga koji bespravno zida na ulazu u Zrenjanin. Na istom tom ročištu pokazali su mi fotografiju na kojoj sam ja, ali iz koje može da se zaključi da sam na bilo kom kružnom toku na svetu. Priznao sam i zašto sam bio tamo – zbog Rio Tinta, Linglonga, a ne zaboravimo nasilje na mostu na Šapcu koje se desilo nedelju dana pre toga, gde policija nije reagovala. Kad već pričamo o sudovima i presudama, baš me zanima da li je neko fotografisan na šabačkom mostu i osuđen? Podsetio sam i na reči predsednika Srbije, koji je rekao da smo u pravu i da ne vidim zašto bismo svi gubili vreme oko besmislenih procesa. To su sve razlozi zbog kojih odbijam da platim novčanu kaznu Prekršajnog suda u Zrenjaninu – odsečan je glumac.

Foto:N1

Novčana kazna iznosi 5.000 dinara. Mogao je, kako objašnjava, da prođe i s manjom kaznom da je platio prvobitno izrečenu od 2.500 dinara u roku od nedelju dana.

– Nije stvar u novcu, već principu. I da je kazna jedan dinar, opet bih odbio da je platim. Ovde se radi o moralu, dostojanstvu. Radim sa decom dosta, igram dečije predstave, živim u porodici s troje dece. Pa, ne bih mogao da radim s decom, a ni u pozorištu da bar malo ne ljubim istinu i moral. I Građanski preokret i još neke organizacije ponudile su se da plate tu kaznu, ali odbio sam pomoć.

Zahtev da umesto novčane odsluži zatvorsku kaznu u trajanju od pet dana podneo je sudu 1. novembra:

– Pa i zatvor je za ljude. Kad me pitaju „kako ću u zatvor“, lepo kažem da ću tih pet dana da se odmorim. Želim da ohrabrim i svoje sugrađane i sve građane Srbije da kažu šta misle i bore se za svoj stav – ukazuje Miljan Vuković, opisujući sebe kao „malog provincijskog glumca“ koji ne razmišlja o tome da li bi sve ovo moglo da našteti njegovoj glumačkoj karijeri:

Foto: Promo/Pozorište Toša Jovanović

– Ponosan sam na svoju kuću Narodno pozorište “Toša Jovanović”, na naš ansambl u kojem sam već petnaestak godina. Igram u „Silviji“, koju je režirao Nenad Gvozdenović i komadu „Slika nepoznata“ koji je potpisao Nikola Zavišić. Imam i privatno pozorište u kojem prvenstveno radimo predstave za decu. Snimam ovih dana i seriju „Urgentni centar“. Ali, odabrao sam da živim u relativnoj anonimnosti.

Vuković sa Feđom Štukanom Foto: Privatna arhiva

Bez obzira na sve pridružiće se, kako poručuje, svakom narednom protestu, ažulja“ ga što živi u gradu koji više od 18 godina nema vodu za piće:

– I voleo bih da Linglong ode na što dužu pauzu, ako ne i zauvek. Mogli bismo onda tu fabriku da koristimo za pozorište, filmske setove…

Bonus video: Privremeno se obustavlja gradnja fabrike Linglonga

Komentari

Svi komentari (3)