Dubravka Ugrešić i Gojko Božović Foto:AGF s.r.l. / Shutterstock Editorial / Profimedia/Vesna Lalić/Nova.rs

Dubravka Ugrešić je u svojoj književnosti iskazivala istinski duboko osećanje da je književnost važna i da, nastajući u određenom vremenu i prostoru, ona nešto i govori o tom vremenu i prostoru...

Pesnik i osnivač Arhipelaga Gojko Božović, napisao je za Nova.rs svoj osvrt na književnost spisateljice Dubravke Ugrešić, koja je danas preminula u Amsterdamu u 73. godini.

Pitanje da li je neki roman autobiografski spada više u nadležnost policije nego čitalaca, napisala je negde na uvodnim stranicama romana „Muzej bezuvjetne predaje“ Dubravka Ugrešić. Sada, kada je sklopljena knjiga njenog života, dok iza nje ostaju vrhunske knjige priča i eseja i romani po kojima je i najpoznatija, u toj rečenici možemo videti više od obične poetičke izjave. U njoj se u malo reči kazuje autentično poverenje u književnost kao formu i kao medij, kao naročit način komunikacije s drugim ljidima i kao model razumevanja sveta u kome jesmo i koji naprosto moramo razumeti da bi on koliko-toliko postao podnošljiv.

Dubravka Ugrešić je u svojoj književnosti iskazivala istinski duboko osećanje da je književnost važna i da, nastajući u određenom vremenu i prostoru, ona nešto i govori o tom vremenu i
prostoru.  A potom se, presipajući se preko svih granica, pogotovu preko granica dozvoljenih tema, cenzure i zabrane, susreće sa čitaocima različitih iskustava, jezika, kultura i pogleda na svet.

U njenim inovativnim, eruditnim, evokativnim, ponekad humorno zaoštrenim, uverljivo ispričanim romanima, od kojih je gotovo svaki pisan u nečemu na drugačiji način, drugim modelom pripovedanja, ali u okviru iste, izrazito modernizacijske poetike, sklapaju se postepeno raznolike slike epohe: od okolnog stvarnog sveta do istorijskih tokova, od oglašenih sudbina do ljudi koji su oživeli pod perom Dubravke Ugrešić, od malih kamernih epizoda do složene slike modernog sveta.

Raskrinkavajući u esejima kulturu laži, stereotipa i zabrana, Dubravka Ugrešić je u svojim romanima oblikovala inovativne susrete s neskrivenom stvarnošću u kojima se mešaju duh avangarde i jezik zanimljive u provokativne priče, slika epohe i duboko lična priča o čoveku pored licem nove i najnovije istorije, raznoliki svet modernog doba s malim kamernim epizodama vanredne upečatljivosti, uzbudljivi humor i precizno slikanje stanja stvari.

Bonus video: Komemoracija Milanu Vlajčiću

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar