Foto: Rafael Medina

Festival savremenog plesa i performansa Kondenz biće održan od 23. do 30. oktobra u Beogradu, saopštili su organizatori iz Stanice Servis za savremeni ples.

Na 15. izdanju Kondenza pred publikom će se naći devet predstava, precizira se u saopštenju. 

Ansambl Dance On, koji je otvorio ovogodišnji Bitef, na kojem je ovenčan jednom nagradom, predstaviće se u ponedeljak 24. oktobra u Ustanovi kulture „Vlada Divljan“ u 20 časova s komadom „Works in Silence“ Lusinde Čajlds. Komad je zapravo zbirka ranih dela iz obimnog repertoara Čajldsove, a publika će besplatno moći da vidi veliku evropsku kompaniju i dela od velikoj značaja za istoriju plesa. 

Dan kasnije na istom mestu od 18 sati na programu Kondenza je predstava „4IMNNML (For I am an Animal)“. Ovaj komad označiće prvo predstavljanje Stefana Veselinovića, mladog koreografa i plesača u Beogradu, nakon školovanja u Francuskoj. Veselinović je za ovo delo udružio snage s Romeinom Lafonom-Pačom, „umetnikom glasa“ u istraživanju polja gramograma i njegovih sredstava za postavljanje odnosa telo-jezik na sceni. 

Iste večeri, ali tri sata kasnije u Ateljeu 212, Ivana Kalc i Igor Koruga će premijerno prikazati rad „Zašto ne (?)“ koji traga za definisanjem današnjeg beznadežnog, izolovanog, uplašenog tela pojedinca i „afektivnim prostorom negovanja između (najmanje) dvoje“, kao prakse koja se može razvijati s publikom. 

U sredu 26. oktobra, u Bitef Teatru, s početkom od 20 časova biće izvedena predstava „The sound they make when no one listens“, kojom brazilski koreograf Tiago Granato u vreme ekološke, političke i lične krize istražuje čin slušanja. U ovoj predstavi tri izvođača svesno slušaju što je njihov način opažanja pokreta i nekretanja, čime razotkrivaju skrivene strukture moći i kontrole. 

Foto: Karlo Čargonja

Predstava „Ranjiva tijela“ biče izvedena na Kondenzu dan kasnije u Magacinu od 20 časova. Ovo delo autorke Ane Jelušić, u saradnji s plesnom umetnicom Martom Krešić i dramaturškinjom Ninom Gojić, bavi se time kako gledamo i šta vidimo u tome što gledamo… 

U Velikoj sali Studentskog kulturnog centra 28. oktobra biće izveden performans „To Speak Light Pours Out“ autorke Kejt Mekintoš koji, kroz mešavinu tekstova različitih pisaca, kompozitora i izvođača, publiku uvlači u prostor za slušanje, stvarajući zvučni svet koji kanališe energiju ritmova, glasova, tekstova i njihovih značenja.

U bašti Galerije Legat Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića, 29. oktobra u podne biće izvedena verzija predstave „Trança“ autora Thaga Granata, kao svojevrstan poziv na putovanje gde se zvuk i pokret prepliću na vrtoglavim površinama. Kroz koreografiju ruku, Granato istražuje moć tela kako bi kreirao kontekste koji oblikuju nove načine života, navode organizatori.

Foto: Irena Dieter Hartwig

Istog dana u 20 časova u Centru za kulturnu dekontaminaciju publika će moći da vidi predstavu Marka Pejovića „O iscrpljivanju ili plutanje van sopstvenih granica“, koja je nastala u okviru projekta „Redovno u zoni neživljivosti“. Fokus komada jeste kako nas uslovi života – društveni, politički, ekonomski ili radni dovode u stanje konstantne iscrpljenosti koja postaje redovna pojava. 

Poslednjeg festivalskog dana, u nedelju, 30. oktobra u Bitef Teatru u 20 časova biće izvedena predstava „U.F.O. – Hommage to Katalin Ladik“ Irene Z. Tomažin i Jule Flierl kao omaž koji briše granice između poezije, glume i eksperimentalnog rada glasom, a posvećen je „Joko Ono Balkana“ i pionirki umetnosti glasa i performansa u Jugoistočnoj Evropi.

Bonus video: Ples u ritmu veštačke inteligencije

Komentari

Svi komentari (0)