Irena Blagojević Foto:promo

Našu staru izvornu muziku jako volim i samo sam je približila stilu u kom stvaram. "Jutros mi je ruža procvetala", "Bolujem ja" i "Imam jednu želju" su postale swing, bluz i fank, kaže u intervjuu za Nova.rs kantautorka Irena Blagojević, pred svoj koncert u Domu omladine 20. aprila.

Solistički koncert kantautorke Irene Blagojević, koja će 20. maja od 20 časova u Velikoj sali DOB promovisati svoj treći album „Pero“, prava je poslastica za ljubitelje džez i soul zvuka. Uz Irenu na sceni će biti i prateći bend sačinjen od vrsnih domaćih muzičara, a kao specijalni gosti pojaviće se i neki od njenih saradnika na aktuelnom albumu. Album „Pero“ donosi devet pesama i predstavlja logičan nastavak Ireninog soul džez stila sa primesom pop muzike. Objavljen je 22. februara 2021. godine u izdanju Long Play-a, ali zbog globalne pandemije do danas nije imao koncertnu promociju.

Šta možemo da očekujemo na koncertu u petak?

– Koncert u DOB-u je promocija treceg albuma „Pero“. Na bini ce biti veliki broj muzičara što mojih stalnih saradnika, što gostiju izvođača.

Irena Blagojević Foto:promo

Kako ste došli do tog miksa naše narodne muzike i džeza i bluza na albumu “Pero”, kad vam je kliknulo da vam tako nešto leži?

– Doživljavam muziku kao ljubav ali i kao igru. Svašta se može iskombinovati ukoliko imate ideje i kreativnosti u sebi. Našu staru izvornu muziku jako volim i samo sam je približila stilu u kom stvaram. Jutros mi je ruža procvetala, Bolujem je i Imam jednu želju su postale swing, bluz i fank.

Džez vam je u krvi, kad je krenula ta ljubav prema džezu?

– Sredinim dvadesetih godina moja ljubav prema džezu bila je sve jača i snazno sam poželela da se izrazim kroz nju ali stvarajući svoju muziku. Pored toga pevam značajno veliki broj džez standarda i kad god sam u prilici uvrstim ih u svoj repertoar na nastupima. Takođe sam neke prevela ili napisala originalne tekstove na srpskom jeziku.

Kako ste dolazili do saradnika na projektu? Tu su Duda Bezuha, Dragoljub Crnčević iz Point Blanka, i mnogi drugi poznati muzičari…

– Imam tu privilegiju da od prvog albuma Jutro bez ljubavi sarađujem sa neverovatnim muzičarima, tako je bilo i ovog puta. Duda Bezuha je miksao album, Dragoljub Crncević  sa Point Blankom bio gost u pesmi Bolujem ja…

Album “Pero” je izašao pre više od godinu dana, spremate li već nove pesme?

– Zbog situacije sa koronom sve se prolongiralo a kako ja volim velike koncertne promocije bila sam strpljiva da sačekam neko bolje vreme i evo nas godinu dana kasnije na prvoj promociji. Uveliko komponujem muziku za četvrti albuma ali neću žuriti sa njegovim snimanjem i izdavanjem.

Poznati ste i kao cenjena klupska pevačica, gde volite da pevate u Beogradu?

– Da, godinama sam pevala tako i volim klupsku svirku. Sada je to samo par mesta jer pevam isključivo soul, jazz. Klub Uprava četvrtkom i restoran Rubin.

Kakva je muzika danas u Srbiji? Šta je dobro, šta je loše?

– Popularna muzika u Srbiji je miks raznih uticaja istoka, zapada, juga. Prate se trendovi svetske muzike ali mnogo je više lošeg nego dobrog, pogotovo ono sto se servira mlađoj populaciji. Sve je to industrija zabave a muzika je nešto drugo. Muzikalne melodijske linije i emocije su apsolutno u drugom planu u skladu sa vremenom u kom živimo. Nema se vremena za to.

Irena Blagojević Foto: Nebojša Babić

Već 12 godina vodite školu pevanja, kakvo je iskustvo?

– To je jedno prelepo iskustvo, volim da radim sa mlađim i starijim ljudima koji vole muziku. Volim kada vidim kako napreduju, koliko ih to ispunjava i čini srećnim. Kroz školu je prošao veliki broj talentovanih i interesantnih ljudi a ja sam tu da usmerim i razvijam njihov talenat. U petak će na koncertu biti gošća i moja učenica Milica Janković koja uređuje emisiju na Novoj S Glas, dirka, bas.

Šta trenutno slušate od muzike najviše?

– Najčešće i najviše slušam jazz, soul i klasiku, a u poslednje vreme i rok, rep.

Bonus video: predstava BOL, Mila Manojlović

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare