"Probuđene" starije žene teatrom do slobode Foto:D.Milosavljević

Matora veštica, babaroga, starci su spori, bezumni i kao deca, starost je grozna. Koliko je u društvu stereotipa i predrasuda o populaciji 65+? Koliko ih svakodnevno diskriminišu u njihovom okruženju, u komšiluku, pa i porodici? Da li se njihov život u penziji svodi na odlazak na pijacu, kod lekara, na čuvanje unuka? Imaju li prava na neki novi život, na ljubav? Autorka i rediteljka Branka Bajić Jovanov dala je glas upravo njima i stavila 11 različitih žena starijih od 65 godina, umesto profesionalnih glumica, u glavne uloge svoje nove predstave "Probuđene: 11 ½ starih žena", čija je premijera zakazana za 23. mart u 19 časova, u Novom Sadu, na Velikoj sceni Kulturnog centra Novog Sada.

Predstava i ceo proces koji joj je prethodio, je jedna od prvih u Srbiji, koja na ovaj način pristupa temama starosti i starenja. Reč je o svojevrsnoj formi Teatra zajednice za starije osobe, s fokusom na žene, koje su se dobrovoljno prijavile da budu deo ovog procesa kroz javni poziv.

„Probuđene“ starije žene teatrom do slobode Foto:D.Milosavljević

U ovom prvom umetnički angažovanom pozorišnom procesu, specijalno dizajniranom za starije osobe, nakon višemesečnog dramskog procesa i istraživanja, 11 žena hrabro progovara o izazovima starenja, stereotipima sa kojima se suočavaju i diskriminaciji koju doživljavaju kao starije žene. Predstava nastoji da prenese intimno, ogoljeno i iskreno suočavanje sa procesom starenja, posebno se fokusirajući na dva važna životna prelaza: tranziciju iz aktivnog radnog života u penzionersko doba i suočavanje s gubitkom voljene osobe.

„Probuđene“ starije žene teatrom do slobode Foto:D.Milosavljević

Koristeći različite metode i tehnike primenjenog pozorišta, predstava ima specijalno dizajnirane delove za interakciju sa publikom, koji omogućavaju aktivno učešće gledalaca i njihov angažman, a samim tim i dublje povezivanje sa problemima koji se tiču populacije starijih lica.

Uz Branku Bajić Jovanov, kao autorku i rediteljku predstave, koreditelj i kodramaturg je Lazar Jovanov. U predstavi učestvuju: Mirjana Milankov, Svetlana Selaković, Stanka Parać Damjanović, Natalija Marinković, Slavica Stracenski, Jasna Kartalović, Milena Marinković, Ljubica Jankov, Milka Dmitrasinovic, Dragica Letić, Vera Erdevik.

„Probuđene“ starije žene teatrom do slobode Foto:D.Milosavljević

Predstava je doktorski umetnički rad Branke Bajić Jovanov, doktorantkinje Akademije umetnosti u Novom Sadu, rađen pod mentorstvom prof. dr um. Ivana Pravdića. Branka Bajić Jovanov je samostalna dramska umetnica – glumica i dramska pedagoškinja. Kao pozorišna praktičarka i glumica kreirala je i realizovala veliki broj umetničkih i edukativnih projekata za decu, mlade, stare, kao i veliki broj profesionalnih pozorišnih produkcija u zemlji i inostranstvu tokom 20 godina svoje karijere. Poslednjih godina, aktivno razvija društveno-angažovane pozorišne prakse sa zajednicom, a kao doktorantkinja Akademije umetnosti Novi Sad, najviše istražuje i piše o antropologiji starenja i starosti, koristeći različite metode i tehnike primenjenog pozorišta.

Ulaz na predstavu je slobodan, ali je zbog ograničenog broja mesta neophodna rezervacija putem telefona 063/8809-386 ili mejla [email protected].

Bonus video: Predstava „Kuća“ u Zvezdara teatru

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar