Foto: Dunja Dopsaj

Frontmen i gitarista jednog od dugovečnijih bendova na srpskoj sceni priča za Nova.rs uoči dva koncerta koji će biti održani u klubu "Elektropionir" 29. i 30. decembra.

Veliki Prezir sad već tradicionalno svira uoči Nove godine. U kojoj je postavi bend trenutno i šta možemo očekivati na koncertima u Beogradu?

„Možete očekivati koncert na kojem ćemo izvoditi naše pesme nadahnuto, posebno emotivno i punim plućima. Jer ipak se radi o nastupu u Beogradu, pred našim ljudima, s publikom koja je s nama svih ovih godina i bez koji ništa ne bi imalo smisla. Bend je u tradicionalnoj postavi u kojoj nastupa i radi poslednjih nekoliko godina. Dakle, Robert Radić, Boris Mladenović, Dušan Ristić i ja“.

Pretpostavljam da je za fanove pitanje svih pitanja: kad će nove pesme? Hoće li ih uopšte biti?

„Biće nešto, meni vrlo značajno, i to veoma brzo. Trebalo je odavno da se pojavi, ali se naravno odužilo i rasteglo, ali evo privodi se kraju. O čemu se radi, bićete obavešteni u sledećem javljanju“.

PROČITAJTE JOŠ:

U duhu novogodišnjih blagdana, možeš li da izdvojiš po jedan album, film i seriju koja ti je obeležila 2023?

„Mogu da izdvojim potpuno neaktualne sadržaje, recimo repriziram serijski program „Dr. House“, reprizu „Terminatora“ 1 i 2 i ponovo iščitavanje literature koja se tiče mog nezajažljivog zanimanja za Tibetanski Budizam, njihovu kulturu i istoriju, kao i praktikovanje izvesnih metoda koje smatram izuzetno neophodnim. Nisam imao dovoljno zanimanja, niti želje da se bavim savremenim sadržajima, što ne znači da tu nema ništa zanimljivo. Jednostavno, takav je period iza mene“.

Najbolji koncert koji si gledao ove godine?

„Nisam gledao nijedan koncert ove godine“.

Za nekog ko nikad nije slušao tvoj bend, kako bi mu opisao muziku Prezira?

„Svakako se nikako ne bi upuštao u bilo kakvo opisivanje ili objašnjavanje. Eventualno bih, ako se baš insistira, rekao: „To ti je neki rok“.

Kakvo je tvoje mišljenje o novoj srpskoj „Hali Gali“ sceni, stižeš li da ispratiš sve to?

„Stižem da ispratim, doduše posredno, poslušam i to je meni potpuno ok. Ima baš dobrih bendova i muzike“.

Ovih dana svačija omiljena grupa Dinosaur Jr je na turneji povodom 30 godina od album „Where You Been“. Koliko je na tebe uticala ta grupa i taj album?

„To je naravno generacijska stvar, taj bend svakako nije preterano uticao na nas, ali jeste bio nešto što se slušalo. Imao sam veliko poštovanje za Mascisov autizam i nemuštost, jer sam se lako identifikovao s takvim mentalnim statusom. Bilo je kao: „Šta? Ovo je dozvoljeno? Ok. Super“.

Među poznatim umetnicima koji su „kenslovani“ zbog nedoličnog seksualnog ponšanja je i Rajan Adams, muzičar koji je pretpostavljam u tvojoj estetskoj sferi. Kako se tebi čini ceo taj slučaj i da li i dalje slušaš njegove albume? Kakav je generalno tvoj stav o kensl kulturi?

„Možda će se neko sad uvrediti, ali meni je ono što radi Adams potpuno nezanimljivo. Po meni, to je banalna reciklaža. Daleko je to od onog što ja smatram uzbudljivim i zanimljivim. Suviše je predvidivo, ništa se ne dešava, ne kapiram. Nisam ljubitelj, a ko voli neka uživa. A kensl kultura? Kad je nešto toliko beslovesno i maloumno, ja to automatski uklonim iz svesti i ne konstatujem, oko toga se ne formira mišljenje, ne zauzima se stav, ne postoji i ne troši se vreme. Eto, to mislim o tome. Rajane, loša ti je muzika, ali nisi zaslužio. Izdrži legendo“.

I za kraj, da li si političan i u kojoj meri? Kako politika utiče na tvoj život?

„Naravno da utiče. Političan sam, kao i svako“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar