Foto:preuzeto sa Juznevesti/Grad Prokuplje

U Galeriji "Boža Ilić" u Prokuplju otvorena je izložba slika nastalih na istoimenoj međunarodnoj slikarskoj koloniji na Belom Kamenu.

Tokom pet dana trajanja kolonije nastale su 34 slike koje će ostati u trajnom vlasništvu Narodnog muzeja Toplice, koji je zvanični domaćin i organizator ove prestižne kolonije.

Ovogodišnja kolonija imala je 14 učesnika i međunarodni karakter jer je, pored slikara iz Srbije, učestvovao i slikar Svetozar Zaharijev iz Bugarske. Među učesnicima našli su se i redovni profesor na Fakultetu primenjene umetnosti u Beogradu Desko Denić, kao i karikaturisti i ilustratori, ali i dobitnici nagrade „Pjer“ Goran Ćeličanin iz Varvarina i Muhamed Maks Đerlek iz Novog Pazara.

Organizatori kažu da je ove godine tema bila slobodna, ali da je veliki broj nastalih slika imao za temu hrišćanstvo.

– Svečanosti povodom obeležavanja Svetog Prokopija u Prokuplju u vreme održavanja kolonije kod umetnika su probudile težnju i želju da se iskažu i na temu hrišćanstva. Tako imamo i nekoliko slika, prikaza same crkve, čak i jednog Milana Toplicu, koji je ovde izložen. Po mom mišljenju to je najbolja slika kolonije – rekao je istoričar umetnosti i rukovodilac kolonije Dargan Popović.

Najnovija dela ovogodišnjih učesnika 26. po redu kolonije publika može da vidi narednih dvadesetak dana, a ulaz za posetioce je slobodan.

Bonus video: Milena Pavlović Barili

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar