Inspektor Blaza
Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Ovo je period kada bismo svi negde putovali, ali smo uplašeni posledicama koje nas mogu snaći. Sada bih se spakovao i otišao u Maroko, samo da je moguće. Obišao bih Kazablanku i ušao u lokal gde je Bogart prvi put video Ingrid Bergman i naručio isto piće kao i on. A u pozadini bi svirala pesma “As Time Goes By”, kaže za Nova.rs Igor Blažević, muzičar, filmmejker, muzički kolekcionar, globtroter, strastveni ljubitelj sporta, a kao Prljavi inspektor Blaža doktor za smeh.

Muzika je, kaže, ta koja oplemenjuje, raduje, diže u nebesa i spušta na zemlju, i jednostavno je doći do nje.

– Ona je spas za sve nas. Muzika je i cvrkut ptica i majčin glas, šum lišća i dečja graja u stanu iznad mene, kao što je legendarni Džon Kejdž, izvođač elektroakustične muzike, pokazao 1952. godine. Muzičari koji su izvodili kompoziciju ništa nisu radili osim što su bili prisutni za vreme izvođenja dela. Sadržaj kompozicije je bio „4 minuta i 33 sekunde“ tišine sa zvucima okoline za vreme izvođenja.

Inspektor Blaza
Inspektor Blaža Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Slika majke u glavi kako pravi doručak, oca kako čita dnevnu štampu i prve ploče koji sviraju u njegovoj sobi su, u stvari, sve mali filmovi koje obožava iznova da gleda.

– Hičkok je rekao: „Život – to je film samo bez dosadnih detalja“, ali meni se, što sam stariji, sve više čini da sam sve vreme živeo život kakav je filmski genije izrekom opisao. U novom milenijumu čovek je sve više opsednut ekranom mobilnog telefona, a kako tehnologija napreduje na kraju ćemo staviti čip u glavu sa naslovima filmova ili serija koje želimo da gledamo te nedelje. Novi „Avatar“ u našoj glavi samo večeras u 20 sati.

Inspektor Blaza
Inspektor Blaža: „Volimo te, Stalone“ Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Ova škola sa koronom iako preskupa, kako kaže, može biti itekako korisna u budućnosti.

– „Volimo te, Stalone, jači si i od korone!“. Legendarni akcioni glumac je odigrao Ramba i po peti put, a svaki muškarac zna da je pet puta i više nego fantastično. On dokazuje da je ovaj baksuzni virus nešto što nije trajno kao njegova karijera i da će korona jednom proći kao i variola, sars i svi ostali virusi koji upozoravaju čovečanstvo o njegovoj bahatosti.

Inspektor Blaza
Virusi će proći Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

A šta pogledati dok virus ne ode? Blaža preporučuje ove filmove i serije:

Filmovi:

1. „Tamne vode“ – istinita priča o advokatu koji želi da dokaže da je teflon tiganj štetan. Moja majka je bojkotavala film jer smo svi odrasli na njemu.

2. „Dva lica zakona“ – film sa Melom Gibsonom. Dosadan kao konferencije za medije u vreme korone. Idealan da se siti naspavate.

3. „Parazit“ – svaki film iz Južne Koreje je nešto što ne treba propustiti. Šteta što nema filmova i iz Severne Koreje.

4. „Osećam se bolje“ – francuska komedija u kojoj se glavni junak ušine u krstima i onda shvati da mu je dosta džangrizave žene. Idealan za hipohondre.

 

5. „Neljubav“ – ruski film posle koga nećete imati sreće tri dana. Kao kada čujete nekog od naših političara u priči da ćemo živeti kao u Švajcarskoj.

 

 

Serije:

1. „Telohranitelj“ – engleska mini serija o telohranitelju koji se smuva sa ministarkom unutrašnjih poslova. Napeta k’o u mideru.

 

 

2. „Veoma engleski skandal“ – mini serija sa Hjuom Grantom koji je napokon omatorio. Idealan za one muškarce kojima su žene nabijale na nos da on uvek izgleda odlično.

3. „Luter“ – crnac k’o od brega odvaljen taba iz epizode u epizodu pokvarene kriminalce, a gledaocu milo oko srca.

4. „Golijat“ – advokat k’o iz akumalatora pobeđuje veliku advokatsku firmu na suđenju.

 

5. „Na dužnosti“ – dobri policajci jure one koji nisu, a kad ih stignu onda ih uhapse. Moguće samo u BBC serijama.

 

I za kraj je dodao i pet muzičkih preporuka:

1. Stounsi na koncertu

2. Bitlsi na ploči

3. Springstin na DVD-u

4. Lenard Koen u „Areni“

5. Dilan na kindlu

 

 

 

 

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare