Dragoslav Mihailović Foto: Zoran Lončarević

Pisac Dragoslav Mihailović uskoro će dobiti mural sa svojim likom u Ćupriji, a opština namerava i da jednu ulicu u centru grada nazove po njemu.

U konkursu koji je raspisala Ustanova kulture u Ćupriji navodi se da je oslikavanje murala sa Mihailovićevim likom predviđeno od 15. do 30. septembra, a da mogu učestvovati pojedinci i umetnički kolektivi. Pobednički rad će, kako se navodi u konkursu, birati žiri, a umetnik će po izradi biti nagrađen sa 250.000 dinara. Mural od 36 kvadrata biće oslikan na stambenoj zgradi na ulazu u Ćupriju iz pravca Jagodine, a detalji o učešću na konkursu mogu se pronaći na sajtu Ustanove kulture.

U UK Ćuprija navode da su raspisali je taj konkurs sa ciljem očuvanja kulturnog nasleđa i promovisanja ličnosti koje su „primer svim građanima Srbije“ i „čiji život i delo govore umesto njih“.

Mural sa likom Dragoslava Mihailovića u Beogradu Foto: printscreen RTS

„Dragoslav Mihailović je bio, jeste i ostaće ličnost kojom se Ćuprija, uz pesnika Dušana Matića, najviše ponosi. Zato je mural Dragoslava Mihailovića ne samo dug koji građani Ćuprije imaju prema ovom velikom piscu, već i prilika da pokažemo svima kakve su titanske ličnosti potekle iz ovih krajeva“, navedeno je u saopštenju.

Dragoslav Mihailović rođen je 17. novembar 1930. godine u Ćupriji, smatra se jednim od najznačajnijih srpskih pisaca druge polovine 20. veka, a njegovi romani „Kad su cvetale tikve“ i „Petrijin venac“ deo su školske lektire. Mihailović je redovni član SANU, a dobitnik je brojnih književnih nagrada.

Po Mihailoviću će, kako su naveli u opštini, uskoro biti nazvana ulica u centru Ćuprije, za koju je planirano da nakon rekonstrukcije postane pešačka zona.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare