Split Ilustracija: Maja Guzina

Ilustracije Maje Guzine biće predstavljene na izložbi od 30. marta do 7. aprila u Maloj galeriji ULUPUDS-a u Beogradu, najavili su organizatori.

– Ova izložba rezultat je dugogodišnjeg rada u dve oblasti. Jedna je ilustracija, a druga slikarstvo. Za svoj izraz pre svega treba da zahvalim ocu, karikaturisti Ranku Guzini, koji me je od malih nogu upućivao na lepe stvari i prave vrednosti u umetnosti i životu. Pomagala sam mu u izradi karikatura nekih 15 godina i kroz taj rad sam stekla određeno znanje. Na moj način izražavanja u ilustraciji takođe su uticali karikaturisti Tošo Borković, Duško Petričić, Zuko Džumhur, slovenački ilustratori i drugi – navodi Maja Guzina.

„Nadal“ Ilustracija: Maja Guzina

Maja Guzina diplomirala je na Fakultetu primenjene umetnosti i dizajna 1997. godine, na odseku za zidno slikarstvo i restauraciju, nakon čega je radila kao restaurator u Pećkoj patrijaršiji I Republičkom zavodu za zaštitu spomenika. Potom je počela da radi kao ilustrator u više dnevnih novina i magazina, ilustrovala je knjige i učestvovala na više kolektivnih izložbi.

„Princeza na zrnu graška“ Ilustracija: Maja Guzina

– U izradi ilustracija cilj mi je da ih prilagodim dečjem uzrastu, iako nisu sve namenjene deci. Sećajući se svog detinjstva, shvatam šta je to što najviše fascinira decu i kojim sredstvima bih to mogla najbolje da dočaram. Nastojim da odvojim umetničko od komercijalnog bar u onim elementima ilustracije gde je to razdvojivo. Radila sam kombinovanu tehniku – ručno rađen crtež, koloristički obrađivan u Fotošopu i pripreman za slanje u novine. Ilustrovala sam uglavnom po zadatku jer sam sarađivala sa raznim časopisima, ali postoji bitna razlika između tih ilustracija i onih koje sam radila po sopstvenoj ideji, samoinicijativno. Na ovim drugim početni motiv je svežiji, originalniji, a često i duhovitiji – navodi umetnica.

„Kuća koju su pojele ptice“ Ilustracija: Maja Guzina

Zvaničnog otvaranja izložbe u galerijskom prostoru u Uzun Mirkovoj ulici neće biti zbog epidemiološke situacije, a primenjivaće se sve mere protiv širenja koronavirusa, dodaju organizatori.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar