Ratislava Raja Gačić Foto: Printscreen/YouTube

Ratislava Raja Gačić rođena 3. aprila 1941. u Beogradu, preminula je u petak. BIla je jedna od najpoznatijih naturščik glumica.

U svet sedme umetnosti krenula je sa „Mirisom poljskog cveća“ Srđana Karanovića o čemu je u svojim intervjuima govorila:

„Do tada bila sam nepoznata užička šoferska žena, domaćica koja gaji troje dece, ćerku i sinove blizance. Imala sam 36 godina i prvi sam put zaigrala na filmu i to glavnu ulogu zahvaljujući reditelju Srđanu – Điđi Karanoviću… Ni slutila nisam šta će se sve posle događati, sreća da sam imala podršku svog pokojnog supruga Milenka koji je uvek bio uz mene“.

Ostalo je zabeleženo kako je Ljuba Tadić svojoj partnerki Raji u Karanovićevom filmu „Miris poljskog cveća“ imao običaj da kaže: „Ti, Rajo, nisi glumica, nego – glumičetina!“

Igrala je i u filmovima: „Uvek spremne žene“, „Sok od šljiva“, „Dve palme“, „Petrijin venac“, „Nešto između“, „Bulevar revolucije“, „Matilda“ sa Džeremijem Ajronsom. Glavna je junakinja spota Behind the smoke („Iza dima“), koji je britanski muzičar Stiv Haket, nekadašnji gitarista „Dženezisa“, snimio u Beogradu. Poziv Raji da glumi u spotu za numeru koja otvara Haketov 25. album u karijeri „The night siren“ (izašao 24. marta 2017), stigao je iz Londona, nakon što su tamošnji producenti videli njene fotografije, koje im je poslala naša produkcijska kuća „Ajkod tim“. Neuobičajeno duga sedmominutna pesma govori o teškom položaju izbeglica kroz istoriju, a Raja je u jednoj od scena, odevena u crno s brojanicom u rukama, okružena plamenom, piše „Blic“.

Svojevremeno se govorilo da su joj najveće nagrade izmicale zato što nije profesionalna glumica a on je to komentarisala govoreći:

„Meni nagrade nisu bile važne jer je sve oko mene već bilo bajka“.

Neretko je isticala da joj je porodica najvažnija, a da je „svet na setu njena druga porodica“.

Bonus video: Vida Ognjenović o Dejanu Mijaču

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar