Foto: Promo

Igor Damnjanović je treći laureat Nagrade „Slobodanka Caca Aleksić“ za najbolju režiju predstave za decu u sezoni 2021/22. za komad „Razmaženi princ“ Narodnog pozorišta iz Leskovca.

Nagrada za režiju „Slobodanka Caca Aleksić“ ustanovljena je kako bi bilo trajno sačuvano u životu pozorišta za decu, prisustvo legendarne Cace. Priznanje se dodeljuje isključivo za režiju predstava za decu koju je ona unapređivala, razvijala i dala posebno obeležje.

Ova nagradu čini unikatna diploma i plaketa s njenim likom, autorsko delo koje su osmislili profesori, likovni umetnik Rastko Ćirić i akademski vajar Miroljub Stamenković Кomanča. Sastavni deo priznanja je i novčani iznos koji donira idejni tvorac ove jedinstvene nagrade Pavle Ljujić.

Slobodanka Caca Aleksić (1941 – 2019) diplomirala je Pozorišnu akademiju, smer režija, u klasi Huga Кlajna. Karijeru je započela u Pozorištu „Toša Jovanović“ u Zrenjaninu. Od 1971. prelazi u status samostalnog dramskog umetnika te radi za razna pozorišta u Beogradu, Novom Sadu, Prištini, Ljubljani, Zenici, Leskovcu, kao i u Njujorku, režirajući predstave za odrasle. Od 1977. potpuno se posvećuje režiranju predstava za decu. Iste godine s Branislavom Milićevićem osniva „Putujuće pozorištance Puž“. Nakon deset godina teatar dobija stalnu adresu i stiče status ustanove kulture od izuzetnog značaja za grad Beograd, a Slobodanka Aleksić postaje direktorka pozorišta.

Predstava Prasici
„Četri praseta“. Foto: Pozorište Puž

Caca je dobitnica mnogobrojnih nagrada: „Joakim Vujić“ za predstavu „Okovani Prometej“. Udruženje dramskih umetnika Srbije dodeljuje joj status izuzetnog umetnika. Potom je nagrađena priznanjem „Bojan Stupica“ za predstavu „ Nevaljala princeza“. Na Festivalu pozorišta za decu u Кotoru dobija nagrade stručnog žirija za najbolju režiju četiri puta. Na fmanifestaciji Festić biva nagrađena dva puta, za predstave „Braća Grim i sedam patuljaka“ i „Кlovn Sima“. Nagradu „Zlatni Beočug“ za trajni doprinos kulturi grada Beograda dobija zajedno sa suprugom Branislavom Milićevićem 2002. godine. Dobitnica je i Nagrade grada Beograda za dugogodišnji rad i trajan doprinos razvoju kulture naše prestonice. Slobodanka Aleksić je sahranjena je u Aleji zaslužnih građana.

Bonus video: Jasminka Petrović – Dok pišem, obraćam se jednom detetu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar