Tradicionalnim folkornim igrama i svečanom dodelom nagrada svečano je na Mećavniku završen 17. Kustendorf, a "Zlatno jaje" pripalo je filmu "Ljubičasta zemlja" Mihaila Gorobčuka iz Rusije.

Film iz Rusije donosi priču o devojčici Steši koja živi u kući na selu. Izolovana je od spoljašnjeg sveta i uronjena u svet igara i fantazija. Njeni crteži predstavljaju unutrašnji svet – slike raja koji iščezava kako ona odrasta. Žiri je u obrazloženju istakao poetičnost priče koja podseća na Tarkovskog:

– Srećni smo što vidimo da njegov duh i estetika živi. Film sadrži osećaj usamljenosti svakog deteta kada dobija brata ili sestru. Ovde je to prikazano na poetični način kroz igru tate i ćerke.

Reditelj Mihail Gorobčuk nije mogao da prisustvuje festivalu, ali je poslao svoju zahvalnost.

Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

„Srebrno jaje“ osvojio je film „Šanti“, Viveka Raija iz Indije, a „Bronzano jaje“ otišlo je u ruke ostvarenju „Niska trava“ reditelja Davida Gaša iz Hrvatske.

Specijalno priznanje “Vilko Filač” takođe je dobio film iz Hrvatske.

Nagrada za najbolju fotografiju „Vilko Filač“ pripalo je ostvarenju „Maden“ Maline Ingrid Johanson iz Švedske. Žiri je odlučio da ovoj rediteljki dodeli i Specijalno priznanje, kao i Nikosu Kiricisu iz Grčke za „Autoput slomljenog srca“.

Reditelj i osnivač festivala Emir Kusturica zahvalio se autorima za „socijalnu svest koju su ugradili u svoje filmove i što imaju saosećanje za sirotinju.“

Emir Kusturica Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

– Mi se nalazimo na terotiriji koja još uvek preživljava, a tamo gde se preživljava, kako kaže filozof, tamo se stalno ratuje. Sreća požar nas još nije zahvatio, ali najlepše u vašim delima jeste što imate smisla za one ljude koji su na neki način izbačeni na margine društva. Što ne pravite filmove o bogatim kretenima nego se bavite onim što je bilo karatkeristika kinematorgraije 70-ih i 80-ih godina. To saosećanje sa sirotinjom je velika stvar – kazao je Kusta.

Podsetivši da su mu kada je napravio prvi film u Sarajevu rekli: „Pusti Kusta sirotinju, daj malo glisera, automobila“:

– Danas smo gledali film koji je savršen. Film koji ne govori mnogo, koji ne brblja, koji ne govori rečima, nego govori smislom!

Međunarodni filmski festival Kustendorf trajao je od 23. do 27. januara na Mećavniku na Mokroj Gori pod motoom „Not survaillance, cinematography!“ (Ne nadzor, kinematografija). Pored Matea Garonea, slavni gosti posetili su Drvengrad, a među njima reditelji Edoardo de Angelis, Vladimir Perišić, Ilja Željtjakov, Đakomo Abruceze, Sonja Karpunjina, Luka Popadić kao i članovi žirija Sandro Veronezi, italijanski pisac i publicista, Bojana Panić, srpska glumica i Muzafarkon Erkinov, filmski režiser iz Uzbekistana. O nagradi „Vilko Filač“ odlučivali su direktori fotografije Vladan Radović iz Rima i Mišel Amatje iz Francuske.

U takmičarskom programu prikazano je 17 filmova. Odabrani filmovi ističu se autentičnošću autorskog pogleda na svet, a istovremeno dobro predstavljaju raznovrsnost pristupa.

Svečano zatvaranje uveličao je folklorni ansambl AKC Kragujevac.

Bonus video: Otvaranje Kustendorfa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare