HNK Osijek, premijera pozorišne predstave “Maratonci trce pocasni krug” Foto:Davor Javorovic/PIXSELL

Danima je u Osijeku vladala pomana, ne za nekim fudbalskim derbijem ili koncertom neke srpske turbo-folk zvezde, već zbog teatra. I to zbog kultnog komada Dušana Kovačevića "Maratonci trče počasni krug", koji je sinoć u režiji srpske rediteljke Olje Đorđević premijerno izveden u HNK Osijek.

S obzirom da karata za premijeru, održanu baš za 8. mart, nije bilo, osiječka publika pohrlila je da kupi ulaznice za prvu reprizu, koja je zakazana za večeras, ili drugu, predviđenu za 11. mart. Komad će se do kraja meseca igrati čak deset puta u ovom osiječkom pozorištu.

Tačno 42 godine od kako se u bioskopima u tadašnjoj Jugoslaviji „zavrteo“ film „Maratonci trče počasni krug“ počele su da pljušte priznanja za ovo ostavrenje, i nije dugo trebalo da naslov, rađen po komadu Dušana Kovačevića, uđe u kolektivnu svest.

Već pri samom pomenu naslova kultne komedije „Maratonci trče počasni krug“ javljaju se brojne asocijacije i u sećanje naviru slike, glumci i citati iz jednog od najgledanijih filmova na ovim prostorima. Topalovići, pogrebno poduzeće, likovi stari 150 godina… Filmu je prethodila drama koju je Kovačević napisao na trećoj godini studija dramaturgije, koju u Ateleju 212 postavlja Ljubomir Draškić.

I dok godine prolaze, popularnost „Maratonaca“ ne jenjava, o čemu svedoče i redovi prethodnih dana ispred biletarnice HNK Osijek.

– Ne stoji se u Osijeku u redovima samo za Opus Arenu i Gradski vrt, ne stoji se samo zbog Dinama i Prijovićke, već je još pre koju sezonu „Orašar“ i više od 10 izvedbi u nizu pokazalo ko je pravi hit u Osijeku. Stajalo se i lane u redovima ispred osječkog HNK-a zbog Orašara, ove godine „Snježne kraljice“, a ovih dana su redovi zbog „Maratonaca“. „Maratonci“ i HNK pune – ne pet, već 15 dvorana – izvestio je sajt Osijekekspres.

Ovu priču o „najstarijoj balkanskoj porodici“, toliko staroj da joj „ni smrt ne može ništa“, kako je to davno rekao autor, adaptirala je i režirala Olja Đorđević, scenografkinja je Ljubica Petrović, kostimografkinja Dubravka Skvrce, a Topaloviće i ine iz Kovačevićevog pera igraju Aljoša Čepl, Miroslav Čabraja, Duško Modrinić, Antonio Jakupčević, Ivica Lučić, Vladimir Tintor, Matija Kačan, Petra Bernarda Blašković i Ivana Soldo Čabraja.

Olja Đorđević. Foto: Jovan Njegović Drndak

Uoči sinoćne premijere Olja Đorđević je priznala za teatarski sajt da, kad joj je prvi put palo na pamet da postavi „Maratonce“, odmah je na umu imala HNK Osijek, u kome joj je ovo četvrta režija.

– Nikada nisam Kovačevićev komad postavljala, a obožavam ga kao pisca. Volim ovaj komad. Više sam uvek bila vezana za komad, nego za film. Dramu sam prvi puta čitala kad mi je bilo desetak godina. Mama mi je donela knjigu sa četiri drame i ja sam ih naglas čitala dok je ona pekla palačinke. To mi je jedna od najdražih uspomena iz detinjstva. Rečenice iz komada znam napamet – kazala je Đorđević, prognozirajući da će se „Maratonci“ u Osijeku igrati bar 100 puta…

Bonus video: Dušan Kovačević

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare