Foto: Arhipelag

Nova knjiga pesama Slobodana Zubanovića "Vidi Vidi" objavljena je u izdanju Arhipelaga.

Knjiga „Vidi Vidi“ objavljena je tačno pola veka posle objavljivanja prve Zubanovićeve knjige pesama „Кupatilo“. Osim što donosi nova pesnička iskustva, nova knjiga ovog pesnika je i jedna vrsta rekapitulacije njegovog pesništva.

– Кnjiga pesama Slobodana Zubanovića „Vidi Vidi“ predstavlja hroniku jednog pesničkog iskustva i hroniku jedne pesničke avanture. Kao u kakvoj retrospektivi, ova knjiga sagledava i preispituje teme i poetiku, postupak i promene koje su obeležile ovaj pesnički opus, jedan od najznačajnijih nastajalih na srpskom jeziku u poslednjih nekoliko decenija – kaže Gojko Božović u recenziji.

Rođen u Beogradu 1947. godine, pesnik i esejista Slobodan Zubanović objavio je trinaest pesničkih knjiga, kao i knjige izabranih pesama „Dorćolski diskont“ (2006), „Kad budem imao 64 godine“ (2008) i „Listajući vetar“ (2022). Objavio je i nekoliko knjiga o pesnicima i poeziji. Pesme Slobodana Zubanovića prevođene su na više jezika i štampane u antologijama i zbornicima. Dobitnik je nagrada: „Isidora Sekulić“, „Milan Rakić“, „Nolitove nagrade“, „Vasko Popa“, „Disove nagrade“ za sveukupno pesničko delo, „Desanka Maksimović“ za pesničko delo i doprinos srpskoj poeziji, „Zmajeva nagrada“, „Branko Miljković“, „Zlatni krst cara Lazara“ za životno delo i priznanja „Brankovog kola“ za pesničko delo.

Bonus video: Ljubivoje Ršumović recituje pesmu „Domovina se brani lepotom“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar