Foto:Promo/Arhipelag

Novi istorijski roman pisca iz Čikaga Nikole Moravčevića "Veliki župan", koji je objavljen u izdanju "Arhipelaga", bavi se životom i državničkim delom velikog župana Stefana Nemanje, saopšteno je iz ove izdavačke kuće.

Pisac novim delom nastavlja seriju istorijskih romana o srpskom srednjem veku. Moravčević u knjizi „Veliki župan“ prikazuje složenu ličnost Stefana Nemanje i istorijski tačne događaje tog veoma burnog doba, i ispisuje uzbudljiv roman o osnivaču dinastije Nemanjića i o čoveku koji je Rašku pretvorio u značajnu zemlju na Balkanu.

U fokusu knjige su uzbudljive epizode Nemanjinog života, od sporova i sukoba s braćom oko raškog nasleđa, sporazuma i sukoba s Vizantijom, ratovanja u ulozi komandanta vazalnog srpskog odreda u vizantijskoj vojsci, preko susreta s Fridrihom Barbarosom i konačnog dolaska na mesto velikog župana Raške, pa sve do odluke da napusti županski presto, povuče se na Hilandar i tamo zamonaši. 

Pred čitaocima je i svakodnevni i istorijski Nemanja, i mladić koji trpi nepravdu i hrabri ratnik koji se nepravdi suprotstavlja, i prekaljeni državnik, sav posvećen iskušenjima vladarskog života i opstanka zemlje kojom upravlja, i skrušeni monah koji smireno sabira iskustva svog uzbudljivog života.

Pisac tako u „Velikom županu“ nudi sliku ispunjenog života, ali i fresku srpskog 12. veka.

Nikola Moravčević Foto:Promo/Arhipelag

Nikola Moravčević je tokom protekle dve decenije objavio seriju čitanih istorijskih romana, od „Vreme vaskrsa“, „Albion, Albion“,“Vitez u doba zla, „Poslednji despot, „Radičevo zaveštanje“, „Zapisi o srpskom carstvu“, „Marko Mrnjavčević – nepriznati srpski kralj“, „Braća Anđelovići“, „Nesrećni kralj“,Knez Lazar Hrebeljanović“, „Grof Sava Vladislavić“, „Srpske vlastelinke“… Pisac je laureat Nagrade „Rastko Petrović“ za životno delo, a za roman „Grof Sava Vladislavić“ ovenčan je priznanjem „Janko Veselinović“… 

Bonus video: Veliki petak

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar