Nenad Racković Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Nova knjiga Nenada Džonija Rackovića "Sluz i žuč" u izdanju Lagune od danas je u prodaji. U pitanju je priča u kojoj potraga glavnog junaka za egzistencijalnim smislom dovodi do razotkrivanja zataškane stvarnosti, kaže se u saopštenju izdavača.

Glavni lik romana, autorov alter ego – Džoni – umetnik je koji nakon smrti svoje majke preispituje svoj život, dokle je stigao, šta je postigao, šta mu preostaje. Razmišljajući o okolnostima u kojima se trenutno nalazi, počinje da shvata da je dosadašnji život bio iluzija, da je on u suštini mrtav čovek kojeg opsedaju aveti u mrtvom gradu. Ne odustajući od potrage za smislom svog postojanja i rada, dolazi do slućenih, ali neželjenih odgovora i do jedinog mogućeg rešenja koje ga neće odvesti do potpunog ludila – do prihvatanja stvarnosti, dodaje izdavač.

Sluz i žuč Foto: Promo
Sluz i žuč Foto: Promo

„Drago mi je što je ovo već moja treća knjiga koja je izašla u Laguni. To je takva energija da bi pametne mašine mogle iz mene da izvlače struju – struje strave i užasa, naravno. Samo što sam pre toga morao iz sebe da iscedim sluz i žuč“, kaže Racković.

Žanrovski namerno smešten u okvire horora i gotskog romana, ovaj tekst tako progovara o našoj realnosti bez ustručavanja, ogoljeno i bolno iskreno. Rackovićev junak je „mrtav čovek u mrtvom gradu“ koji poseže za surogatnom utehom jer je smisao odavno izgubljen.

Bonus video: Igor Marojević i Vesna Dedić: Pseudonimi, prevare i million dolara

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare