Foto: World history archive / Profimedia

Sat koji je pripadao nacističkom lideru Adolfu Hitleru prodat je za 1.1 milion dolara na aukciji u Americi.

Sat marke „Huber“ prodat je anonimnom kupcu, a na njemu su urezani svastika i inicijali AH, preneo je BBC.

Jevrejski lideri iz celog sveta su i pre prodaje osudili aukciju u „Aleksender Historikal Okšns“ u američkoj državi Merilend. Međutim, aukcijska kuća, koja je ranije prodala nacističke memorabilije, rekla je nemačkim medijima da im je cilj da sačuvaju istoriju.

Foto: Alexander Historical Auctions / Ferrari / Profimedia

Nacistički vođa Adolf Hitler je bio na čelu Nemačke od 1933. do 1945. godine, i u tom periodu je naredio sistematsko istrebljenje 11 miliona ljudi, od kojih je šest miliona Jevreja.

U katalogu pred aukciju navodi se da je Hitler dobio sat na poklon najverovatnije za rođendan 1933, u godini kada je postao kancelar Nemačke. Dodaje se da su se sata domogli francuskih vojnici, kada su upali u Berghof, Hitlerovo planinsko odmaralište, u maju 1945. godine.

U ostalim predmetima na aukciji pojavila se i haljina koja je pripadala Hitlerovoj ženi Evi Braun, zatim, fotografije nacističkih zvaničnika i žuta odeća sa Davidovom zvezdom, namenjenih Jevrejima.

U otvorenom pismu koje je potpisalo 34 jevrejskih lidera, navodi se da je prodaja „odvratna“ i pozvala je da se nacistički predmeti povuku sa aukcije.

Bonus video: Portret Merilin Monro Endija Vorhola prodat za rekordnu sumu na aukciji u Njujorku

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar