Jelena Vladušić, SMB TERITORIJA, Žena u vojsci Foto: Spomen-zbirka Pavla Beljanskog/Promo

U okviru aktuelne izložbe "Heroine" Spomen-zbirke Pavla Beljanskog u sredu, 29. juna s početkom od 19 časova u ovoj instituciji biće održan razgovor Vere Kopicl s umetnicom Jelenom Vladušić, saopšteno je iz Spomen-zbirke.

S Jelenom Vladušić, fotografkinjom i docentkinjom na Fakultetu tehničkih nauka, Vera Kopicl će razgovarati o njenoj umetničkoj poetici, povezivanju sa istorijom fotografije, kao i vezama umetnosti i pedagoškog rada, dok će poseban akcenat biti na prepoznavanju ženskog pisma unutar dela umetnice, kao i na temi rata u ženskoj kulturi.

Poseban ciklus radova Jelene Vladušić „SMB teritorija“ bavi se ratnim tematikom zbog čega je Vera Kopicl u svom radu „Skrivena svetlost / Tragovi feminizma u dokumentarnoj i umetničkoj fotografiji“ dovodi u vezu sa Nadeždom Petrović, prvom srpskom fotografkinjom koja je beležila i prizore tokom Drugog balkanskog rata.

Autorke izložbe, koja će trajati do 17. jula, su Milanka Todić, Milana Kvas i Valentina Vuković. Spomen-zbirka Pavla Beljanskog, kako podsećaju iz ove institucije, predstavlja redak primer legata u međunarodnim okvirima, jer četvrtinu od ukupnog broja dela iz kolekcije čine dela sedam umetnica: Nadežde Petrović, Vidosave Kovačević, Lize Križanić, Zore Petrović, Leposave St. Pavlović, Ljubice Sokić i Milice Zorić.

Ono što je sedam umetnica iz kolekcije Pavla Beljanskog donelo kulturi i umetnosti svoga vremena, poslužilo je kao inspiracija da se putem video prezentacije i razgovora predstavi sedam savremenih umetnica, školovanjem ili životom vezanih za Novi Sad, evropsku prestonicu kulture: Monika Sigeti, Jelena Vladušić, Jelena Janev, Jelena Kovačević Vorgučin, Milica Dukić, Bojana S. Knežević i Dragana B. Stevanović.

Bonus video: Priča o Mileni Pavlović Barili

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar