Haruki Murakami
Haruki Murakami Foto: Philip FONG / AFP / Profimedia

Proslavljeni japanski pisac i autor Geopoetike, Haruki Murakami dobitnik je prestižne španske književne nagrade Princeza od Asturije za 2023. godinu. Među favoritima žirija ove godine bila je orijentalna književnost, a takmičilo se ukupno 37 autora poreklom iz 17 različitih zemalja.

U obrazloženju nagrade piše da Fondacija koja stoji iza nagrade Princeza od Asturije pozdravilla „jedinstvenost Murakamijeve književnosti, njen univerzalni obim i sposobnost da pomiri japansku tradiciju i nasleđe zapadne kulture u ambicioznom i inovativnom narativu“.

Nagrada Princ (Princeza) od Asturije dodeljuje se od 1981. godine kao serija godišnjih nagrada pod pokroviteljstvom Fondacije Princeze od Asturije. Među dosadašnjim laureatima nalaze se i brojni autori Geopoetike: Oktavio Pas (1993), Umberto Eko (2000), Pol Oster (2006), Bob Dilan (2007), Lenard Koen (2011), Karen Armstrong (2017), Marina Abramović (2021).

Izdavačka kuća Geopoetika je izdavač svih Murakamijevih dela na srpskom jeziku i trenutno radi na njegovom najnovijem romanu „Grad i njegove nesigurne zidine“, koji je sredinom aprila ove godine objavljen u Japanu. To je prvi Murakamijev roman nakon šest godina.

Bonus video: Zašto je Frenzen plakao dok je čitao Elenu Ferante?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar