Danijel Kasares Foto:EPA-EFE/Rafa Alcaide

Koncertom "novog kralja flamenka" Danijela Kasaresa 10. marta u beogradskoj Kombank dvorani počeće 21. Guitar Art festival sa više od 300 učesnika, među kojima su i italijanski kvartet "40 Fingers", domaća grupa "Ođila" i Hoakin Klerč sa svojom kompozicijom posvećenom Beogradu, najavili su organizatori.

Šestodnevni festival pod sloganom „Rapsodija“ će, prema najavama, biti održan u Kombank dvorani, Kolarčevoj zadužbini i atrijumu Narodnog muzeja, a publika će moći da čuje klasiku, flamenko, muziku iz ruskih čergi, sve do verzija tema iz čuvenih filmova i pop i rok hitova prearanžiranih za akustične instrumente sa šest žica.

Kralj flamenka

Andalužanina Danijela Kasaresa nazivaju „novim kraljem flamenka“ i porede ga sa čuvenim zemljakom Pakom de Lusijom. Gitarista, rođen u Malagi 1980. godine, od najranijeg doba usavršavao se u sviranju gitare, formirajući se pod uticajem tradicionalnih majstora ovog instrumenta, ali se razvijajući u pravcu „novog flamenka“, spoja tradicionalnog flamenka sa džezom i latinoameričkim ritmovima.

Kasares je godinama „pekao zanat“ prateći legendu španskog folka Huanita Valderamu, a u međuvremenu je snimio osam solo albuma, od kojih na poslednjem, pod nazivom „Magiterraneo“, demonstrira nekoliko različitih stilova flamenka.

Novog kralja flamenka“, kako ga nazivaju promoteri i mediji, ljubitelji gitare mogli da čuju i pre pet godina u Beogradu na koncertu u do poslednjeg mesta rasprodatoj Kombank dvorani.

Ođila“

Za dan kasnije na istom mestu najavljen je koncert grupe „Ođila“, što će biti, nakon 30 godina duge karijere i nastupa širom sveta, njihov prvi koncert u Kombank dvorani, odnosno nekadašnjem Domu sindikata.

„Ođila“ Foto:Guitar Art Festival Promo

Zbog načina na koji sviraju i pesmama kojima se oslanjaju na tradiciju moskovskog pozorišta „Romen“ i muziku iz čuvenih filmova poput „Cigani lete u nebo“ ili „Moja slatka umiljata zver“, predstavljali kao autentični bend iz ruskih čergi.

Boemska rapsodija“ na akustičnim gitarama

Italijanski kvartet akustičnih gitarista „40 Fingers“, sastavljen 2017. godine od akademski školovanih muzičara koji nastupaju i samostalno, brzo je stekao status nove senzacije među ljubiteljima klasike zavijene u oblandu popa, odnosno hitova pop i rok muzike prearanžiranih za njihova četiri akustična instrumenta.

Kvartet „40 Fingers“ Foto:Guitar Art Festival Promo

Na njihovoj set-listi su, pored kompozicija Vivaldija i majstora tanga Astora Pjacole, teme iz filmova „Ratovi zvezda“, „Poslednji Mohikanac“ ili serije „Igra prestola“, do pesama „Bitlsa“, Erika Kleptona ili grupa „Dire Straits“… Organizatori festivala navode i da je njihova obrada pesme „Bohemian Rhapsody“ grupe „Queen“ preslušana više od pet miliona puta na „Jutjubu“.

Zanimljivo je da će kvartet, pre nastupa u Beogradu 12. marta, održati i besplatan koncert u Narodnom pozorištu u Leskovcu.

Koncert posvećen Beogradu

Kubanski kompozitor i gitarista Hoakin Klerč je, učestvujući na jednom od ranijih Guitar Art festivala, toliko je bio oduševljen Beogradom da je u čast glavnog grada Srbije komponovao i poseban koncert, navode organizatori.

Hoakin Klerič Foto:EPA/Rafa Alcaide

Klerč će svoj koncert za gitaru i orkestar „Recuerdos de Belgrado“ premijerno izvesti 14. marta u Zadužbini Ilije Kolarca, a uz njega će kao solisti nastupiti Marko Tamajo (Austrija), Rafael Agire i David Martinez (Španija), te Simfonijski orkestar i hor RTS sa dirigentom Bojanom Suđićem.