Guča, najava, Sabor trubača u Guči
Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Oko 150 trubača će sutra prodefilovati centrom glavnog grada Srbije kako bi najavili 61. Dragačevski sabor u Guči.

Prema rečima organizatora, osam trubačkih orkestara koji će se takmičiti za najprestižniju nagradu, Zlatnu trubu, naći će se u svečanoj povorci u Beogradu.

„Ova muzička najava kreće od 19.30 časova sa Kalemegdana, sa Carigradskog druma. Svoju rutu nastaviće kroz Knez Mihailovu, sve do Trga republike, gde će, praćeni KUD-om Abrašević iz Guče, zajedno odsvirati „Sa Ovčara i Kablara“, himnu Dragačevskog sabora“, kaže za naš portal predsednik opštine Lučani, Milivoje Dolović. Prema njegovim rečima, ovo je, ujedno, i dar žiteljima glavnog grada, a sve u želji da se sačuva tradicija.

„Muzički urednik ove manifestacije biće Dejan Lazarević, Majstor trube. Ujedno pozivam građane da ne propuste Guču jer se kroz vreme se pokazalo da je Dragačevski Sabor trubača nesvakidašnje okupljanje ljudi iz celoga sveta koji uz čudesne zvuke, sada s pravom kažem, nacionalnog srpskog instrumenta – trube postaju radosniji, zdraviji, i tradicionalno mudriji“, ocenio je Dolović.

Podsećamo, 61. Dragačevski sabor trube biće održan od 5. do 7. avgusta, kada će nastupiti trubački bendovi Dejana Jevđića, Ekrema Mamutovića, Dejana Lazarevića, Bobana i Marka Markovića, kao i Dejana Petrovića – Big Banda. Publici će se predstaviti i Narodni orkestar RTS uz izvođače Anu Bekutu, Snežanu Đurišić i Dragicu Radosavljević Cakanu. Za najprestižniju titulu – Zlatnu trubu će se nadmetati poslednjeg dana manifestacije osamnaest orkestara iz cele zemlje.

Guča, najava, Sabor trubača u Guči
Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Inače, ovogodišnji Sabor trubača organizuju opština Lučani, TO „Dragačevo“, gučki Kulturni centar i i SKYMUSIC, koji je zadužen za kompletnu realizaciju, vizuelizaciju i tehničku produkciju.

Guča je prestonica trube od 1961. godine, kada je prvi put održan Dragačevski sabor. Jedan je od najvećih i najposećenijih muzičkih festivala u Evropi, najznačajnijih kulturno-umetničkih dešavanja autentičnog narodnog stvaralaštva, jedinstvene muzike srpskih i balkanskih trubačkih orkestara. Našao se i na internet stranici popularnog magazina National Geographic, među deset najvažnijih događaja u svetu.

BONUS VIDEO Trubači u Budvi

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar