Foto: EPA-EFE/LAURENT GILLIERON

Grčke vlasti ponovo su danas zatražile od Velike Britanije da vrate mermerni friz sa Partenona izložen u Britanskom muzeju, iako je taj zahtev u martu već odbijen. Novi zahtev usledio je nakon što je povećano interesovanje za otvaranje te lokalcije zatvorene zbog pandemije koronavirusa.

„Ponovno otvaranje arheoloških lokacija otvorilo je priliku međunarodnim organizacijama koje podržavaju povratak friza sa Partenona da ponovo potvrde svoj i zahtev grčkih vlasti da te mermerne skulpture konačno budu vraćene na Partenon – rekla je Lina Mendoni, grčka ministarka kulture i ponovila da „Grčka nikada neće prihvatiti Britanski muzej kao vlasnika friza, jer je „friz opljačkan“.

Grčka je prvi put zatražila da friz bude vraćen još 1983. godine, kada je tu kampanju započela Melina Merkuri, čuvena glumica i ministarka kulture. Prethodni takav zahtev grčke vlasti ponovile su krajem januara, nadajući se i da će Bregzit pomoći u vraćanju kulturno-istorijskog dela od neprocenjive vrednosti. Friz je jedan od najvrednijih eksponata koji se čuvaju u Britanskom muzeju u Londonu, a Britanci su ranije odbijali da ga vrate pozivajući se na to da je friz prenet na Ostrvo uz dozvolu tadašnjih vlasti u Grčkoj.
Britanski diplomata lord Elgin je 1803. dobio dozvolu Otomanskog carstva, pod čijom je vlašću tada bila teritorija Grčke, da delove friza s Partenona prenese u London, što je uradio i prodao ga Britanskom muzeju.
Partenon, hram zaštitnice grada Atine, nastao je između 447. i 432. pre nove ere i spomenik je na koji su Grci veoma ponosni.

Iako su hrišćani svojevremeno demolirali dostupne skulpture na Akropolju, a drevni hramovi potom služili kao izvor građevinskog materijala, piše AFP, friz Partenona je bio gotovo netaknut do 1687. godine kada ga je, tokom opsade, pogodio mletački top.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar