Foto:Promo/Galerija Novembar

Samostalna izložba "Granice trošnosti" Vladimira Lalića biće otvorena u četvrtak, 28. aprila u Galeriji Novembar.

Godinu i po dana nakon velike samostalne izložbe u Muzeju grada Beograda međunarodni priznati umetnik Vladimir Lalić predstavlja se beoogradskog publici sa novom postavkom – „Granice trošnosti„, koja će u Galeriji Novembar trajati do 22. maja.

Umetnik, koji je do sada izlagao i u Parizu, Njujorku, Singapuru, Trstu, predstavlja dvadesetak novih radova, koji su rezultat eksperimentisanja sa novim medijumima i materijalima, a sve ih objedinjuje Lalićev crtački rukopis i osećaj za dramatične kompozicije. U novim radovima upotrebljava umesto papira pleksiglas, praveći od više ploča slojevite crteže-objekte, koji pored linije i boje odaju i utisak treće dimenzije, kao i igru prelamanja senki. Poseban novi segment u njegovom stvaralaštvu sačinjavaju i zvučno-vizuelne instalacije, video radovi, objekti sa LED rasvetom i implementiranim zvučnicima „site specific“ instalacije u mraku, koje čine ovu izložbu i interaktivnom.

Svaka soba u beogradskoj galeriji predstaviće poseban segment njegovog autorstva. U jednoj od soba će biti izloženi crteži na pleksiglasu u potpunom mraku, gde će posetioci ulaziti samo sa svetlom iz mobilnih telefona ili baterijskih lampi. Osvetljeni – crteži na pleksiglasu čine teatar senki, koji posetioci prave upravo direktnim osvetljavanjem samih ploča. 

Foto:Promo/Galerija Novembar

Na postavci će biti predstavljeno i 70 radova iz 2013. godine, pozajmljenih posebno iz mnogobrojnih privatnih kolekcija.

„Sagradivši svet u kom se gube distinkcije između živog i neživog, mogućnosti kontrole i njenog privida, istine i neistine, Lalićeva bića predstavljena su kao mehanički konstrukti, oni što se haotično probijaju kroz gomilu nepotpunih informacija i poluistina, u želji da dođu do samoodređenja ili bilo kakvog značenja u svetu koji ih okružuje. Njihova nemogućnost da to postignu, usled koje se iznova i iznova vrte u začaranom i zatvorenom krugu neznanja, stvara atmosferu apsurda, atmosferu što u velikoj meri podseća na distopijske vizije budućnosti“, zabeležila je u katalogu predstojeće izložbe istoričarka umetnosti Jelena Vukićević.

Foto:Promo/Galerija Novembar

Izložba „Granice trošnosti“ će, kako najavljuje autor Vladimir Lalić, iznenaditi publiku:

– Jer, desio se jedan pomeraj u mom stvralaštvu, a opet, jasno se vidi nastavak od prošlog opusa. Jako mi je drago da započinjem saradnju sa galerijom Novembar, koja ima jedan od najlepših izlagačkih prostora u Beogradu i sjajan izbor umetnika. Ova izložba je možda i najveći iskorak u mom stvaralaštvu, gde sam tehničku produkciju radova podigao na jedan novi nivo, a zadržao svoj prepoznatljiv rukopis i poetiku.

Oktobarski salon Sanjari izlozba Vladimir Lalic slikar
Vladimir Lalić  Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Izložba „Granice trošnosti“ prodajnog je karaktera.

Bonus video: Pikaso, genije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar