Foto: Nebojša Babić

Simfonijski orkestar Radio-televizije Srbije uz maestra Bojana Suđića izvešće povodom 85 godina postojanja, 14. septembra u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine, jedno od najmonumentalnijih dela Gustava Malera "Simfoniju br. 5", kojom je ovaj stvaralac otvorio novo poglavlje u svom simfonizmu, težeći objektiviziranom svetu bez lirike i poetike.

Posle premijere, na kojoj je publika hladno reagovala, ovaj genijalni umetnik, koji je na koncertu i dirigovao, je rekao: „Niko nije razumeo delo. Voleo bih da sam dirigovao na premijeri pedeset godina posle moje smrti!“ Na istom koncertu će biti izvedena i „Velika čočečka igra“ iz opere „Koštana“ Petra Konjovića, koja je bila i na repertoaru prvog koncerta Simfonijskog orkestra, davne 1937. godine.

Simfonijski orkestar RTS jedan je od najreprezentativnijih orkestarskih ansambala u Srbiji. Osnovan 1937. godine, u okviru Radio Beograda, od samih početaka imao je profilisane umetničke pravce delovanja, usmerene ka afirmisanju i negovanju nacionalne muzičke baštine, ali i kapitalnih dela svetske literature.

Ovakva programska politika, koju je utemeljio prvi dirigent, Mihaijlo Vukdragović, zadržana je i tokom više od osam decenija duge izvođačke prakse, koju su svojim radom obeležili šefovi-dirigenti Mladen Jagušt, Vančo Čavdarski i Bojan Suđić, koji je od 2005. pa do danas njegov šef-dirigent.

Bojan Suđić Foto: Nebojša Babić

Kroz istoriju, saradnju sa orkestrom su ostvarili najznačajniji domaći i inostrani umetnici, solisti i dirigenti. Nastupao je na svim značajnim festivalima u Jugoslaviji i Srbiji, a ostvario je i uspešne turneje po Evropi i Africi. U Zvučnom arhivu Radio Beograda trajno je arhivirano više stotina snimaka, od kojih su mnogi objavljeni na nekoliko desetina nosača zvuka.

Simfonijski orkestar je dobitnik brojnih značajnih nagrada i priznanja, među kojima se izdvajaju nagrada Udruženja opersko-simfonijskih muzičara Srbije za visoki kvalitet muziciranja i kao najperspektivnijem orkestru (1971), „Siringa“ (1982), nagrada na Festivalu svetskih simfonijskih orkestara u Parizu (1986) i Specijalni zlatni beočug (1987) povodom 50 godina postojanja.

Za velike uspehe u kulturnoj i umetničkoj misiji, a obeležavajući 70-godišnjicu od osnivanja, zajedno sa svojim šefom-dirigentom Bojanom Suđićem, Simfonijski orkestar RTS je 2008. godine dobio i priznanje „Izvanredni zlatni beočug“. Dobitnik je i godišnje nagrade revije „Muzika Klasika“ za najbolji orkestarski ansambl za 2013. godinu, a zajedno sa Horom RTS, 2019. godine, odlikovan je i Sretenjskim ordenom trećeg stepena, za trajan doprinos kulturi.

#related-news_0

Simfonijski orkestar RTS danas je moderni ansambl, koji deluje u okviru Muzičke produkcije RTS, i prati svetske tendencije u interpretaciji muzike. Njegov repertoar obuhvata značajna simfonijska, koncertna i vokalno-instrumentalna dela domaće i inostrane literature. U svojoj istoriji premijerno je izveo mnoga dela istaknutih savremenih domaćih stvaralaca različitih generacija, od kojih su mu neka i posvećena. Na programu se nalazi i operska i operetska literatura, kao i muzika popularnih žanrova. Aktivno je prisutan na koncertnim podijumima, u medijima i u okviru značajnih društvenih događaja, pozicionirajući se kao prestižni izvođački aparat spreman za najviše umetničke domete.

Bonus video: Spektakl u Novom Sadu – Karmina Burana na otvorenom