Foto: zbirka fotografija Muzeja grada Beograda

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković izjavila je da će joj upravnik Narodne biblioteke Srbije Vladimir Pištalo predstaviti planove za ponovno podizanje zgrade Narodne biblioteke na mestu na kojem stajala do nacističkog bombardovanja Beograda u aprilu 1941. godine.

„Ministarstvo podržava ideju da se na Kosančićevom vencu dostojno obeleži mesto stradanja knjige, kao i da ovaj koloritni deo prestonice bude što više ‘obojen’ kulturom. To će nesumnjivo obogatiti kulturnu ponudu Beograda i Srbije i privući veliki broj domaćih i stranih posetioca“, rekla je Gojković, koja je otvorila 7. konferenciju „Buk tok“ (Book Talk).

Foto: Ministarstvo kulture i informisanja

Na otvaranju konferencije „Buk tok“, koja je posvećena piscima, književnim kritičarima, izdavačima i umetnicima iz celog regiona, Gojković je naglasila da će u okviru deset panela biti razmatrane teme od značaja za kulturu i književnost.

„Poznati pisci, istoričari, izdavači, direktori ustanova kulture, novinari, diplomate, kritičari i drugi renomirani stručnjaci, diskutovaće o važnim istorijskim događajima koji su menjali svet i uticali i na oblast kulture“, kazala je Gojković, a saopštilo je ministarstvo.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je tokom nedavne posete odlazeće nemačke kancelarke Angele Merkel najavio da će sa tom zemljom uskoro biti tehnički završeni sporazumi o kulturi i obnovi zdanja Narodne biblioteke na Kosančićevom vencu. Kancelarka Merkel je tom prilikom navela da će Berlin izdvojitu 500.000 evra za tu namenu.

Bonus video: Čuvari uspomena – gosti Peca Popović, Ljilja Kapor

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar