Jagoš Marković i Maja Gojković Foto:Goran Srdanov/Nova.rs/Amir Hamzagic/ATAImages

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković uputila je večeras saučešće povodom smrti pozorišnog reditelja Jagoša Markovića.

„Sa velikom tugom sam primila vest o preranoj smrti Jagoša Markovića, jednog od najistaknutijih pozorišnih reditelja u našoj zemlji i regionu. Svevremenske i dugovečne predstave koje je režirao u Narodnom pozorištu osvajale su i osvajaju srca publike kako u Srbiji, tako i na međunarodnoj sceni“, navela je Gojković u telegramu saučešća, saopštilo je Ministarstvo kulture.

Maja Gojković je istakla da je Marković ostavio neizbrisiv trag u našem nacionalnom teatru, ali i u inostranim pozorištima u kojima je režirao desetine predstava.

„Pamtićemo ga po retkom talentu, vrhunskom profesionalizmu i bezuslovnoj ljubavi prema pozorištu koju je usađivao u svaku predstavu koju je režirao. Lik i delo Jagoša Markovića ostaće da živi u srcima pozorišnih radnika, pozorišne publike i svih nas koji smo imali čast da ga poznajemo. Porodici, prijateljima, kolegama i poštovaocima Jagoša Markovića upućujem najisrenije saučešće. Neka mu je večna slava“, rekla je ministarka kulture Maja Gojković.

Podsetimo, pozorišni reditelj Jagoš Marković preminuo je danas u 57. godini, potvrđeno je ranije iz Narodnog pozorišta u Beogradu za portal Nova.rs.

Jagoš Marković je bio jedan od najistaknutijih pozorišnih reditelja u Srbiji, kao i čitavog regiona. Diplomirao je 1987. godine na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, u klasi Borjane Prodanović i Svetozara Rapajića.

Marković je od 2008. godine bio stalni reditelj u Narodnom pozorištu u Beogradu, gde je režirao najznačajnije naslove svetske i domaće klasike: Učena žena, Hasanaginica, Gospođa ministarka, Pokondirena tikva, Antigona, Pepeljuga (opera) i Figarova ženidba (opera).

Jagoš Marković je dobitnik oko pedeset strukovnih, festivalskih i državnih nagrada.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar