Foto: EPA-EFE/JULIEN DE ROSA

Francuski sud oslobodio francusko-poljskog reditelja Romana Polanskog za klevetu britanske glumice Šarlot Luis, koja ga je optužila da ju je silovao kad je bila tinejdžerka.

Roman Polanski, kojem je 90 godina, nije prisustvovao nijednom ročištu, kao ni izricanju oslobađajuće presude u Parizu.

Suđenje pred pariskim sudom trajalo je nekoliko meseci, a 56-godišnja glumica Šarlot Luis je, svedočeći pre dva meseca, u svom iskazu naglasila da je postala žrtva „kampanje klevetanja koja joj je gotovo uništila život“. I to samo zato što se ohrabrila da progovori o seksualnom zlostavljanju koje se dogodilo osamdesetih godina prošlog veka.

Roman Polanski
Roman Polanski Foto: EPA-EFE/JULIEN DE ROSA

– Silovao me je – rekla je glumica na sudu, objašnjavajući da joj je trebalo dugo vremena da skupi hrabrost i imenuje tu poznatu osobu koja ju je protiv njene volje seksualno iskoristila u Parizu kada je imala 16 godina.

Ova oslobađajuća presuda odnosi se isključivo na optužbu za klevetu, a ne na onu koji je Šarlot Luis podnela za silovanje protiv Polanskog.

Polanski, koji se u anale kinematografije upisao s filmovima kakvi su „Tesa“, „Rozmarina beba“, „Kineska četvrt“ Ili „Pijanista“, još 1977. optužen je za drogiranje i silovanje 13-godišnjakinje u Americi. Tada je postigao dogovor s tužiocima da će se izjasniti kao kriv po blažoj tački optužbe – za nezakonit seksualni odnos i da neće morati da ide iza rešetaka, nakon što je već odslužio zatvorsku kaznu i ubrzo pobegao u Evropu. Reditelj, koji je iz SAD pobegao u Evropu 1978. godine, suočava se s još nekoliko optužbi za seksualni napad koje je sve odreda odbacio. Poslednji put jedna neimenovana žena podnela je tužbu protiv reditelja Romana Polanskog, tvrdeći u sudskom podnesku da ju je sineasta silovao u svojoj kući 1973. godine kad je bila maloletna.

Šarlot Luis je još 2010. godine optužila Polanskog da ju je zlostavljao „na najgori mogući način“ kao šesnaestogodišnjakinju. Bilo je to 1983. u Parizu u koji je došla da bi prisustvovala kastingu za film „Gusari“.

Tek devet godina kasnije reditelj je u razgovoru za „Paris Match“ kazao da je to „gnusna laž“, što je potkrepio jednim člankom, objavljenim 1999. u britanskom tabloidu „News of the World“, u kojem je Luisova kazala: „Želela sam da budem njegova ljubavnica“.

Na to je uzvratila glumica, izjavivši da je lažno citirana u britanskom tabloidu, i podnela je pred pariskim sudom tužbu za klevetu, a reditelj je automatski optužen po francuskom zakonu, preneo je „Gardijan„.

Novinar Stjuart Vajt, autor tog članka u časopisu „News of the World“, na koji se Polanski pozivao, svedočio je na sudu, kazavši da je dva puta intervjuisao Šarlot Luis i da je časopis za to glumici platio 30.000 funti, ali da ne može da se seti da li je Britanka tražila autorizaciju…

Bonus video: Vudi Alen u Veneciji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar