Irina Tepluhova Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Čuveni reditelj Kiril Serebrenikov režira predstavu "Obična priča" u Beogradu u kojoj će igrati ruski i srpski glumci, a jednu od glavnih uloga tumači Irina Tepluhova. Ruska glumica je pre godinu dana došla u Srbiju bežeći od rata s mužem Ukrajincem i porodicom, o čemu je, između ostalog, govorila za naš portal.

Uoči premijere koja je zakazana za 31. oktobar, 1. i 2. novembar na sceni Centra za kulturu „Vlada Divljan“, Tepluhova ističe da joj je pravo zadovoljstvo što je u Beogradu deo društveno-kulturne platforme „Drugdrugu“, koja je u našoj prestonici pokrenuta s ciljem podsticanja interakcije i saradnje ruske jezičke zajednice i srpske kulturne sredine.

– U Beogradu smo procvetali. Od kada smo se preselili ovde, upoznajemo divne ljude koji nas već oslovljavaju sa „komšije“, zbog čega se osećamo kao deo zajednice. Zahvalni smo veoma na tome. Sa Rusima se lako povezujemo preko društvenih mreža i grupa, te nismo potpuno izolovani – priča glumica.

Na pitanje zašto su odabrali baš Srbiju, priznaje da je to bio običan slučaj, odluka koju su morali da donesu preko noći.

Irina Tepluhova Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

– Bili smo primorani da delamo odmah i odemo skoro preko noći. Gledali smo koje zemlje ne traže vizu i gde možemo odmah da se doselimo. Sergej, moj muž, ima ukrajinski pasoš, mogao je da ode bilo gde u Evropu, ali ja ne. Tako je pala odluka da to bude Srbije. Bio je to prst Božiji ka dobroj odluci – kaže Tepluhova.

Dok je živela u Rusiji, glumica je bila član čuvenog „Gogolj centra“ na čijem čelu je bio Kiril Serebrenikov dok nije postao persona non grata u Rusiji.

– To je bilo neverovatno pozorište. Velika je bila čast biti deo tog teatra. Kad radiš sa Kirilom Serebrenikovim, sve vreme si svestan da se nalaziš rame uz rame s genijem, s jednom fantastičnom ličnošću. Kiril radi vrlo delikatno. Precizno formuliše zadatke za svoje glumce i u svakom trenutku znamo šta treba da radimo. Opisala bih to kao „preko blututa“. Nekad kaže samo dve reči, a mi kao da smo odmah primili signal i apsolutno razumemo šta od nas želi – priča za Nova.rs Tepluhova.

Foto:EPA-EFE/Guillaume Horcajuelo

U komadu „Obična priča“, kako objašnjava, videćemo mladića iz srpske provincije koji dolazi u veliki grad kod svog ujaka i njegove mlade žene koju tumači Irina.

– Sve što radimo sa korediteljima Aleksejem Agranovičem i Filipom Avdejevim šaljemo Serebrenikovu koji će doći uoči premijere u Beograd. Divno je igrati sa glumcima koji su odavde. Luka Grbić, Danica Maksimović, Dragana Varagić i drugi su sjajan izbor. Predivni su ljudi! Podržavamo se međusobno, pomažemo oko jezika, svi su veoma koncentrisani i daju svoj maksimum. Pravo je uživanje – kaže glumica.

Foto:Konstantin Kondrukhov / Flow festival

Govoreći o Rusima u Beogradu, priznaje da je i ona stekla utisak da su dosta zatvoreno društvo, ali da je to verovatno najviše zbog jezičke barijere.

– Osećamo se sigurnije kada smo okruženi svojim jezikom. Važna je podrška koju osećamo ovde, svi nam poručuju da nismo sami. Mislim da ćemo se vremenom upoznati više – kaže i ističe da joj je zato veoma drago što radi na „Običnoj priči“ sa Serebrenikovim jer je to sada nemoguće u Rusiji.

– Trebalo bi dozvoliti umetnosti da govori istinu. Danas je u Rusiji to opasno. Može da ti se obije o glavu. To se dogodilo Serebrenikovu. I niko ništa ne može da uradi osim da ode. Serebrenikov je persona non grata u Rusiji, ali u ostatku sveta je dobrodošao kao jedan od najvećih reditelja. Moguće da je njegova sudbina osvetlila ono što se dešava oko nas. Ceo svet ga još više podržava – zaključuje Irina Tepluhova.

Irina Tepluhova Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Bonus video: Danica Maksimović i Miloš Đukelić – Kad Serebrenikov režira, vredi i samo nositi tacnu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar