Nenad Šegvić, glumac, umro, preminuo
Nenad Šegvić Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Pozorišni umetnik, dramski prvak i dugogodišnji direktor Hrvatske drame HNK Ivana pl. Zajca Nenad Šegvić umro je u 85. godini života, objavljeno je u ponedeljak na stranicama ovog riječkog pozorišta.

Nenad Šegvić rođen je 1935. u Splitu, gde je završio osnovno školovanje i gimnaziju. Diplomirao je na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu 1959. godine, kada je i debitovao u Nušićevoj komediji „Mister Dolar“.

U prvim godinama delovanja stiče glumačka i pozorišna iskustva u banjalučkom, mostarskom i splitskom pozorištu, potom nakratko odlazi u Zagrebačko kazalište mladih, a onda u Rijeku, kojoj je, kao i HNK-u „Ivana pl. Zajca“, ostao zauvek veran, prenosi N1.

Na riječkim daskama kreirao je više od 150 uloga širokog repertoara: velikih svetskih klasika, hrvatske starije i novije dramske baštine kao i savremenih, ponajviše američkih i hrvatskih dramatičara.

U zreloj dobi preuzeo je i dužnost direktora Hrvatske drame koju je obnašao deset godina, od 1976. do 1986. godine, a 30. godišnjicu umetničkog rada obeležio je 1989. ulogom Alfreda Illa u „Poseti stare dame“.

Uz Larija Zapiju i malu grupu riječkih glumaca, Šegvić 1993. osniva i pokreće HKD teatar, a godinu dana kasnije utemeljuje Hrvatski festival malih scena.
Nenad Šegvić dobitnik je niza nagrada i priznanja, kao i najveće nagrade za umetnička ostvarenja u Hrvatskoj i Nagrade za životno delo „Vladimir Nazor“ 2013. godine.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar