Matju Kasovic Foto: EPA-EFE/IAN LANGSDON

Matju Kasovic više nije u životnoj opasnosti, preneli su francuski mediji, nakon što je glumac i reditelj teško povređen u nedelju u saobraćajnoj nesreći nedaleko od Pariza.

Francuski glumac i reditelj hitno je, nakon pada s motora na autodromu u nedelju, prebačen u bolnicu u Kremlen-Bisetru.

Matju Kasovic je sinoć podvrgnut hitnoj operaciji zbog povreda članka, skočnog zgloba, noge i karlice, prenela je agencija AFP.

– Operacija je protekla dobro. Matju će sada započeti proces oporavka i odmora i pokušaće da se vrati u punu formu – saopštio je glumčev otac Peter Kasovic, inače reditelj rođen u Mađarskoj. Zahvalio se i „velikom medicinskom osoblju koje čini sve za Kasovicev oporavak“.

Matju Kasovic, koji se proslavio filmom „Mržnja“, zadobio je „veoma teške povrede“ tokom obuke za vožnju motora na stazi u Linas-Monleriju, u Esonu, južno od Pariza.

Francuski glumac i reditelj se na autodromu pripremao za novu ulogu, a u trenutku stravične nesreće, uz njega je bila i ćerka, koja je takođe vozila motor. Policijski zvaničnici su saopštili i neke detalje teške saobraćajne nesreće umetnika, dok je bio na moto treningu u okrugu Eson. Nije došlo do sudara s bilo kojim drugim vozilom, već je glumac pao s motora i stropoštao se na zemlju…

Matju Kasovic Foto: SplashNews.com / Splash / Profimedia

Poznanici francuskog umetnika otkrili su za AFP da je prilikom saobraćajnog incidenta Kasovic nosio kacigu, zbog čega je, srećom, izbegao teže povrede glave.

Javno tužilaštvo Esona otvorilo je istragu kako bi se utvrdili tačni uzroci nesreće. Istragu je poverilo lokalnoj policiji, odnosno brigadi za bezbednost Sen Ženev de Boa.

Matju Kasovic, koji je pre mesec dana napunio 56. godina, rođen je u umetničkoj porodici. Otac Peter, rođen u Budimpešti, najpoznatiji je kao reditelj filma „Jakov lažov“, a majka Šantal Remi je montažerka. Kasovic se, posle režije nekoliko kratkih filmova i debija „Metisse“, za koji je dobio Specijalnu nagradu žirija u Kanu, proslavio ostvarenjem „Mržnja“ 1995. godine. Ne samo da je napisao scenario, već je režirao i igrao u “Mržnji”, koja donosi priču o rasizmu kroz doživljaje trojice mladića iz siromašnog imigrantskog predgrađa Pariza tokom 24 sata. Kasovic je za ovaj film dobio nagradu za najboljeg reditelja na Kanskom festivalu, a ovenčan je i priznanjima Cezar (francuski pandan Oskaru) za najbolji film i montažu.

Iza Kasa, kako je nadimak umetnika, su brojni filmovi, poput „Čudesne sudbine Amelije Pulen„, ali i saradnje s čuvenim sinestima kakvi su Žak Odijar i Kosta Gavras. Poslednjih godina zvezda je hit serije „Biro“. Ova serija prati francuskog obaveštajca Giljoma, kodnog imena Malotru (igra ga Kasovic), cenjenog i talentovanog špijuna, koji se vraća u Pariz nakon šestogodišnje tajne misije u Siriji. I dok pokušava da zaboravi svoj tajni identitet, želi i da uspostavi ponovo kontakt s ćerkom i bivšom ženom, i prilagodi se Službi, koja ga neprestano prati.

Mnogi su „Biro“ okarakterisali kao jednu od najboljih francuskih serija ikad.

A poslednji Kasovicov film „Visions“, psihološki triler Jana Gozlana u kom igra s Dajan Kruger, od sutra je u redovnoj distribuciji u francuskim bioskopima.

Matju Kasovic je već godinama veliki zaljubljenik u motore. Još 2019. godine, gostujući na francuskoj televiziji RMC Découverte pričao je koliko voli motocikle. Kazao je tada da sebe više vidi „kao intelektualca nego sportistu“, a otkrio je i kako je prilično kasno u životu razvio strast prema motorima:

– Dozvolu sam dobio tek sa 40 godina i odmah sam počeo da vozim motore – iskren je bio Matju Kasovic, dodavši kako „obožava mašine i tehniku upravljanja motorima“.

Bonus video: Crveni tepih u Veneciji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar