Džeri Stiler i En Mira/Foto: EPA/NINA PROMMER

Glumac i komičar Džeri Stiler, otac poznatog glumca Bena Stilera, preminuo je jutros u 92. godini.

Vest o smrti, kako prenosi „Verajeti“, objavio je Ben Stiler na Tviteru: „Žao mi je što moram da saopštim da je moj otac Džeri Stiler preminuo. Bio je sjajan tata i deda i najposvećeniji suprug En tokom 62 godine. Mnogo će nam nedostajati. Volim te, tata“.

Tokom duge karijere igrao je uglavnom u komedijama sa svojom suprugom En Mirom, kao i na Brodveju i u televizijskim serijama.

Najpoznatiji je po ulogama Frenka Konstance u seriji „Sajnfeld“ (Seinfeld), oca Lije Remini u američkom sitkomu „Kralj Kvinsa“ (The King of Queens) i u komediji „Zoolander“ koju je režirao njegov sin.

U periodu od 1993. do 1998. godine pojavio se u 26 epizoda serije „Sajnfeld“, u ulozi Džordžovog oca (Džejson Aleksander), igrajući uz Estel Haris, koja je tumačila njegovu suprugu. Za tu ulogu bio je nominovan za nagradu Emi 1997.

U seriji „Kralj Kvinsa“ igrao je od 1998. do 2007. godine.

Pre nego što se proslavio serijama „Sajnfeld“ i „Kralj Kvinsa“, tokom šezdesetih je sa suprugom imao popularan skeč „Stiler i Mira“ u okviru šou programa Eda Salivena.

Igrao je i u obe verzije filma “Lak za kosu“ (Hairspray) – u režiji Džona Votersa 1988. i rimejku iz 2007. u režiji Adama Šenkmana.

U dominaciji komedija koje su se bavile temom seksa, Stiler je uspeo da pronađe sebi mesto starijeg komičara koji će sa uživanjem reći i ono što se od starijih ljudi ne očekuje.

Primer za to je komedija „Zavodnik“ (The Heartbreak Kid) iz 2007, jedna u nizu gde je igrao sa sinom Benom.

„Čovek nije potpuno živeo ako njegove oči i uši nisu bile blagoslovene prizorom osamdesetogodišnjeg Džerija Stilera kao Doka u ulozi oca četrdesetogodišnjeg neženje Edija“, zapazili su kritičari.

„Zoolander“ iz 2001. bio je porodični projekat, jer su pored Bena i Džerija igrale i Mira i Benova supruga Kristin Tejlor kao i sestra Ejmi.

Džeri i Ben su prvi put igrali zajedno 1987. u komediji „Vruća potera“ (Hot Pursuit), međutim u Benovom rediteljskom debiju iz 1994. godine „Zagrizi život“ (Reality Bites) igrale su Mira i sestra Ejmi, a Džeri je samo dobio zahvalnost za doprinos.

Iako je poznat, pre svega, kao komičar, Stiler je bio i ozbiljan dramski umetnik koji je ostvario niz uspešnih uloga na Brodveju.

Džeri Stiler/Foto: Gabriel BOUYS / AFP / Profimedia

Rođen u Njujorku, svoj debi na Brodveju imao je 1954. godine u muzičkoj komediji „The Golden Apple“.

Usledili su “The Threepenny Opera”, “Measure for Measure”, “The Taming of the Shrew”, “The Power and the Glory”, “The Ritz”, “Unexpected Guests”, “Passione”.

Stiler je bio nominovan i za nagradu Gremi 2001. za album „Married to Laughter: A Love Story Featuring anne Meara“ u kategoriji za najbolji govorni album (pretečom današnjih audio knjiga).

Iako nije imao baš milozvučan glas, pozajmiljivao ga je mnogim animiranim junacima u ostvarenjima kao što su „Kralj lavova“, „Avioni“, „Super ljubimci“, „Kako je Mari spasio Božić“ i drugi.

En Mira je preminula 2015. godine.

Ona i Stiler dele zvezdu na Bulevaru slavnih u Holivudu, koju su dobili 2007. godine.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar