Foto:MICHAEL GOTTSCHALK / AFP / Profimedia

Ovogodišnji prošireni Krokodil, pod naslovom “Prostori slobode”, koji će trajati do 18. juna, pored čuvenog Bernharda Šlinka, ugostiće između ostalih i Boru Ćosića, Viktora Ivančića, Zorana Predina, Slavenku Drakulić, Borisa Budena, Darka Cvijetića, Roberta Perišića i druge poznate regionalne autore.

Festival Krokodil stvarno nema sreće sa vremenom, jer će i ove godine zbog najavljenih vremenskih neprilika, deo programa biti premešten na drugu lokaciju. Umesto ispred Muzeja Jugoslavije, festival će svečano biti otvoren večeras u 20 časova u bioskopskoj sali Dvorane kulturnog centra, javnim čitanjem “Urotnika” Igora Štiksa i Vladimira Arsenijevića, u režiji Borisa Liješevića. Tekst, nastao po motivima Krokodilove edicije “Zajednička čitaonica”, čitaju glumci Ateljea 212: Svetozar Cvetković, Katarina Žutić, Dejan Dedić i Marko Grabež.

„Urotnici“ – Atelje 212 Foto:Promo

Celokupan program u petak, dnevni i večernji, premešta se takođe u prostore Kulturnog centra Beograda.

Drugo veče festivala, u petak 16. juna, gosti Krokodila biće Bora Ćosić, Boris Buden, Tanja Šljivar i Zoran Predin, koji će pored književnog nastupa, održati i mini-koncert. U specijalnom In Memoriam segmentu festivala, prisetićemo se nedavno preminule legendarne Dubravke Ugrešić, a biće predstavljena i regionalna književna nagrada koja je dobila ime po njenom kultnom liku, Štefici Cvek, i koja će biti dodeljena na ovogodišnjem festivalu.

Bora Ćosić, Foto: printscreen/Youtube/BOOKSTAN Sarajevo

Program predviđen za subotu i nedelju realizovaće se ispred Muzeja Jugoslavije, kao što je i planirano.

U subotu 17. juna veče je rezervisano za jednog od najpoznatijih nemačkih pisaca Bernharda Šlinka koji će pred beogradskom publikom čitati delove iz romana “Olga”.
“Sa Šlinkom smo bili u komunikaciji poslednjih sedam godina i sve to vreme smo održavali odnos. Za razliku od drugih pisaca njegovog kalibra gde najčešće kroz vreme stvarate intimnije i prijateljske odnose, sa Šlinkom to nije bio slučaj. Ipak, iz korespodencije sa njim koja je uvek izrazito profesionalna, egzaktna i jasna videli smo jasni želju da ove godine dođe u Beograd. Samostalno je još u januaru kupio avionsku kartu i čini se da se izrazito raduje susretu sa beogradskom publikom“, rekla je Milena Berić iz Krokodila.

Pored Šlinka, u subotu će se predstaviti i značajni autori kao što su: Viktor Ivančić, Mirjana Drljević, Andrij Ljubka i Darija S. Radaković. U muzičkom delu nastupiće neo-futuristički klavirski dvojac LP Duo.

Viktor Ivančić Foto:N1

Završno veče ovogodišnjeg festivala, u nedelju 18. juna, obeležiće nastupi Darka Cvijetića, Radine Vučetić, Igora Simića, Roberta Perišića i Slavenke Drakulić koja će se priključiti putem Zoom-a. Za mini-koncert je zadužena Sara Renar koja će se predstaviti svojom muzičkom mešavinom eksperimentalnih, indie i pop melodija. Tokom intermeco segmenta posvećenog piscu Hanifu Kurejšiju koji je krajem prošle godine doživeo nesreću u Rimu, biće emitovana njegova specijalna poruka našoj publici i biće pročitano nekoliko Hanifovih „Depeša“ pisanih tokom boravka u bolnici.

Poslastica poslednjeg dana je sofa intervju na glavnoj bini. Ovoga puta na čuvenoj narandžastoj sofi naći će se Konstrakta u razgovoru s novinarem i piscem Brankom Rosićem. Centralna tema njihovog razgovora biće Evrosong kao platforma za promovisanje alternativnih politika.
Voditelji večernjeg programa biće Mima Simić, Galeb Nikačević i Daško Milinović.

Konstrakta Foto: Printscreen/RTS

Po prvi put festival će imati i čitav niz prepodnevnih i popodnevnih događaja. Tokom tri dana dinamičnih debata, tribina, predavanja, radioničarskih i narativnih programa, festival će se baviti “nasiljem na zidovima koje reflektuje nasilje u društvu, agresijom u javnom prostoru i nad manjinskim zajednicama”.

Neke od tema kojima će festival baviti biće i “mogućnosti i nemogućnosti zdrave inkluzije kao i nevidljivi članovi naše zajednice, otvoreni i zatvoreni Balkan ali i hrabrost proizvedena u Ukrajini izloženoj ruskoj agresiji i onom u vezi s istim okolnostima ‘neproizvedenoj’ u Srbiji. Jugoslavijom i njenim nasleđem ali i prevodilaštvom, rezidencijalnim programima kao važnom alatkom kulturne diplomatije, kreativnim stvaralaštvom za decu, multulinearnim naracijama u gejmingu i mnogim drugim temama.”

Foto: Alex Dmitrovic

Ovogodišnji program se prvi put organizuje u četiri distinktne programske zone raspoređene u parku ispred Muzeja Jugoslavija (osim u petak kada će program biti premešten u DKC i Krokodilov centar): u pop zoni, debatnoj zoni i dečijoj/gejming zoni te na Krokodilovoj bini u samoj fontani okruženoj poznatim amfiteatrom.

Ulaz na večerašnje otvaranje festivala je predviđen uz besplatnu kartu. Karte se mogu preuzeti u Krokodilovom Centru ili na biletarnici DKC-a sat vremena uoči početka programa. Cena jednodnevne ulaznice ukoliko se kupi  na licu mesta 16, 17 i 18. juna, iznosi 950 din, a cena trodnevne ulaznice je 2.400 dinara. Kompletan program ovogodišnjeg festivala možete pogledati na krokodil.rs

Bonus video: Velš i Kurejši u Beogradu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar