Dubravka Ugresic
Dubravka Ugresić, Foto:AGF s.r.l. / Shutterstock Editorial / Profimedia

Britanski "Gardijan" objavio je tekst o jugoslovenskoj i hrvatskoj spisateljici Dubravki Ugrešić, koja je nedavno preminula u Amsterdamu.

Novinar „Gardijana“ Metju Džani, u svom tekstu se oprašta od Dubravke Ugrešić.

„Zaigrana Dubravka, proročica Dubravka“. Za njen je odlazak saznao, kako piše, upravo zbog naglog povećanja količine citata iz njenih dela na Tviteru. Bila je, piše i u naslovu, genijalka, koja je nepokolebljivo bila odana književnosti.

Prvi susret s njenim opusom bio mu je kroz „oštru, ljutitu i humorističnu“ zbirku eseja „Thank You for Not Reading“ koja, kaže Janney, „briljantno secira mahom prihvaćene apsurde izdavačkog tržišta“. Neposredno nakon njene smrti vratio se, dodaje, njenoj knjizi „Baba Jaga je snijela jaje“, koju opisuje kao domišljatu kombinaciju pripovedanja i folklora.

Novinar je sa spisateljicom, otkriva, kratko i sarađivao. Kao urednik je, naime, učestvovao u objavljivanju njenog romana „Lisica“ u Engleskoj.

To je delo koje, između ostalog, promišlja o „egzilu, nebitnim nacionalističkim kritikama, Ingrid Bergman, ruskoj avangardi“, piše Džani koji Dubravku Ugrešić opisuje kao nekoga ko je znao da se šali na vlastiti račun, saosjećajnu, šarmantnu, preciznu, direktnu osobu koju je tehnologija redovno ostavljala u čudu. S njom je bilo uživanje raditi“, zaključuje on.

Bonus video: Komemoracija Tanasiju Uzunoviću

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar