Maja Gojković. Foto:Promo/Ministarstvo kulture i informisanja

Inicijativni odbor Stranke slobode i pravde Šid poručio je danas da neće dozvoliti da Galerija slika "Sava Šumanović" postane republička ustanova kulture, jer je majka slavnog slikara, kada je poklanjala slike i kuću u kojoj je galerija, obavezala grad Šid da njome upravlja.

Ova stranka reagovala je saopštenjem posle posete ministarke kulture Maja Gojković Šidu u petak, gde je otvorila izložbu „Sava Šumanović i Crnke iz Pariza“ i najave kako bi trebalo sagledati mogućnost da Galerija slika postane republička ustanova kulture.

„Upravo ta snaga s kojom se Šumanović tokom čitavog svog života borio s problemima i težinom vremena u kome je živeo, nama danas može da bude inspiracija da se nosimo sa izazovima današnjice“, navela je ministarka Maja Gojković i ukazala da je zato važno da se i u ovim, za kulturu nimalo lakim trenucima, Galerija „Sava Šumanović“ odlučila da pruži značajan doprinos vidljivosti kulturnog nasleđa, kao i svog posvećenog muzejskog rada.

Gojkovićeva je rekla da će napori i projekti Galerije „Sava Šumanović“ u Šidu imati i ubuduće punu podršku Ministarstva kulture i informisanja.

„Jedan od pravaca daljeg razvoja ove ustanove, koji bi trebalo da sagledamo, Ministarstvo i opština Šid, jeste mogućnost da Galerija dobije status republičke ustanove kulture, jer svojim programima i značajem celokupnog dela Save Šumanovića to svakako zaslužuje“, poručila je Gojkovićeva.

Na tu njenu izjavu reagovao je Inicijativni odbor SSP u Šidu.

„Osnivač Galerije slika ‘Sava Šumanović’ je opština Šid i tako će i ostati. Na to nas je svojim testamentom i darovnim ugovorom obavezala Persida Šumanović, Savina majka, kada je Savin legat od 417 slika poklonila gradu Šidu uz uslov da se, u kući koju je takođe poklonila gradu, ustanovi galerija njegovih slika i da njom upravlja grad Šid“, navodi se u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar