VD duo Foto:promo/kulturni centar beograda

Ciklus "Koncerti u Galeriji" nastavlja se i tokom marta meseca, kada će u Galeriji Artget biti održana četiri nastupa klavirske muzike, koje će izvesti pijanisti iz Beograda, Kragujevca i Italije, saopšteno je iz Kulturnog centra Beograda.

Ciklus će biti otvoren u ponedeljak, 1. marta kada će od 20 časova u Galeriji Artget nastupiti studenti osnovnih akademskih studija Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu iz klase profesorke Nataše Mitrović: Mihailo Stojčić, Ognjen Milosavljević, Davud Vesnić, Nikola Todorović i Dunja Beraković.

Na repertoaru koncerta biće dela francuskih kompozitora Ramoa, Kuprena, Debisija i Mesijana, kao i Baha i Šopena, čijim poznatim delima će biti otvoren i zatvoren ovaj nastup.

Naredni koncert iz ciklusa zakazan je za 15. mart, kada će u Artgetu nastupiti klavirski duo „VD“ koji čine pijanistkinje Violeta Šarenac i Dragana Dimić, profesorke na katedri za klavir Filološko-umetničkog fakulteta u Kragujevcu. Gost koncerta biće kontratenor Bojan Bulatović. VD duo, koji je osnovan 2013. godine, posvećen je domaćem stvaralaštvu, a kompozitor Zoran Hristić posvetio im je tri dela za klavir četvororučno („Adađo“, „Oj, Moravo“ i „Rufurija“).

Ljiljana Vukelja Foto:promo/kulturni centar beograda

U ponedeljak, 22. marta nastupiće pijanistkinja Ljiljana Vukelja, vanredni profesor klavira na FMU u Beogradu, koja će izvesti poslednje dve klavirske sonate Ludviga van Betovena, čiji je jubilej – 250 godina od rođenja –  obeležen 2020. godine. Pored Betovena, biće izvedeno i delo „Retide“ Vladimira Tošića, koje je Vukelja snimila na istoimenom kompakt disku objavljenom prošlog marta.

Martovski ciklus koncerata biće okončan 29. marta, nastupom Ide Peličioli, mlade italijanske pijanistkinje koja trenutno živi u Parizu, gde je i završila studije klavira u klasi Sergeja Makarova. Ida je nastupala širom Evrope i u Kanadi, a tokom 2021. godine po prvi put će nastupiti u Srbiji, Estoniji, Litvaniji, Slovačkoj, Islandu i Australiji.

Ida Peličioli Foto:promo/kulturni centar beograda

Tokom boravka u Srbiji, osim u Beogradu, Ida će nastupiti i u Novom Sadu, sa programom posvećenom Klodu Debisiju.

Kulturni događaji u ovoj ustanovi održavaju se uz propisane epidemiološke mere za suzbijanje širenja koronavirusa, zbog čega je broj mesta za publiku ograničen i neophodna je prijava. Svi oni koji ne budu bili u mogućnosti da prisustvuju koncertima, snimak dela nastupa biće dostupan na Jutjub kanalu Kulturnog centra Beograda nekoliko dana nakon samog događaja, podseća se u saopštenju KCB.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar