Petar Peca Popović
Petar Peca Popović Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Promocija nove knjige Petra Pece Popovića "Čuvar buvlje pijace" biće održana u utorak, 7. juna na Kolarcu.

Na beogradskoj promociji knjige „Čuvar buvlje pijace“ novinara, publiciste i večitog rokenrolera, koja će biti održana u Maloj sali Kolarčevog narodnog univerziteta s početkom od 19.30 sati, pored Pece Popovića govoriće Mihajlo Pantić i Sanja Domazet.

– Ovo je nešto poput inventara naših tuga i radosti – tim rečima opisala je Sanja Domazet novu zbirku kolumni Petra Pece Popovića „Čuvar buvlje pijace“.

Posle knjige „Proleća u Topčideru“ i prošlogodišnjih „Tragova u beskraju“, u izdanju „KOV-a“, koji slavi pet decenija postojanja, izašla je nova zbirka publiciste i novinara.

Govoreći za Nova.rs o novoj knjizi, Peca Popović je priznao da su ga oduvek fascinirali buvljaci.

Petar Peca Popović, Čuvak buvlje pijace, knjiga, korice
Foto: Promo

– Na buvljacima se uvek prodaju stvari koje se ne bacaju. I čoveku koji prodaje na buvljaku na licu vidite da se odvaja od nečega što mu je drago, odvaja se od neke bolje prošlosti. Pogotovo je to važilo za naše buvljake između 1992-1995. godine. Kad to mora da proda, onda je to strahovito teško. Knjigu sam tako nazvao, zato što sam se i ja svakim pisanjem odvojio od nečega do čega mi je stalo. Mislio sam da o nekim stvarima nikada ne treba pisati, ali kako imate biologiju kao najvećeg protivnika, onda sebi kažete – ako sad ne odvojite to nešto iz svog srca, ko zna da li ćete uopšte imati priliku. Ta nepostojeća funkcija „čuvar buvlje pijace“ je fenomenalna. U životu sam radio sve i svašta, i kad pogledam gde sam sve bio, koga sam sve upoznao, šta sam čuo, to jeste privilegija. Kad nekome kažete da ste upoznali svih pet Zvezdinih zvezda, da znam četiri poslednja patrijarha, četiri-pet direktora „Politike“, makar tri predsednika SANU, da sam upoznao sve one čije sam postere kao klinac lepio po zidu – pa to je jedna ogromna buvlja pijaca ideja i različitih vrsta ljubavi. I to me kvalifikuje da mogu da budem čuvar buvlje pijace – bile su Popovićeve reči o zbirci „Čuvar buvlje pijace“.

Bonus video: Popović- Kako je regionalni tigar spao na tigrića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare