Van Gogh, Foto: TANJUG/VAN GOGH PRODUCTION/ MARKO EDGE

Zvonimir Đukić Đule, frontmen sastava "Van Gogh" dobitnik je nagrade „Strune od svetla“ koja se dodeljuje za poseban doprinos afirmaciji pesničke reči u bluz i rok muzici.

Laureat dobija plaketu i jednu gitaru iz kolekcije pisca i kantautora Saše Radonjića koji je nagradu i ustanovio pre šest godina.

U obrazloženju žirija, koji je radio u sastavu Bogomir Bogica Mijatović (predsednik), dr Miroslav Miki Radonjić i Saša Radonjić, navedeno je da je Zvonimir Đukić Đule „kreativna i estetska konstanta naše rok scene sa stažom od preko 30 godina, što je već samo po sebi za svaki respekt“.

“Kreativna suma njegovog visoko poetiziranog tekstopisačkog umeća je nedavno prezentovana kroz knjigu ‘More bez obala’ (Laguna, 2019) koja pored Đuletovih dobro znanih strofa i stihova, donosi i jedan istinski dragocen bonus u vidu njegovih fotografskih radova za koje se bez ikakvih ustezanja može reći da su čista poezija”, ocenio je žiri.

Ističu da „u prilog unikatne vitalnosti Đuletovog tekstopisačkog i kompozitorskog dara najubedljivije svedoči singl iz prošle godine ‘Emotivno miniran’”.

Žiri je odlučio da se od ove godine u okviru nagrade „Strune od svetla“ uvrsti i priznanje za mlade stvaraoce u rok muzici i kulturi.

Prvo priznanje u formi statuete „Svetlo od struna“ ove godine pripalo tekstopiscu i gitaristi sastava „Nemi pesnik“ iz Novog Sada Marku Aleksiću.

Prethodni dobitnici nagrade „Strune od svetla“ su: Milan Korać, Nikola Vranjković, Kralj Čačka i Miloš Zubac.

 

Komentari

Svi komentari (0)