Foto: Dragan Popovic/Promo

Ovog septembra, u saradnji sa festivalima BITEF, Cirkobalkana i LUTFEST, brojne francuske pozorišne, cirkuske i plesne predstave za sve uzraste biće predstavljene u Beogradu, Novom Sadu i Subotici.

Francuski institut u Srbiji nastavlja rad na promociji savremenog francuskog scenskog stvaralaštva i produbljuje saradnju između umetnika iz Srbije i Francuske u domenu pozorišta, savremenog cirkusa i plesa.

Francusku pozorišnu jesen otvoriće, 20. septembra, izvođenje predstave „Scoooootch!“ u okviru Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici. Ova predstava u režiji Ameli Poarije s uspehom je obišla brojne zemlje Jugoistočne Evrope, stvarajući nezaboravno iskustvo za mališane kroz kombinaciju zvuka, pokreta i lepljive trake, koju između sebe i publike razmotavaju tri animatora, ispitujuću nevidljivu mrežu njihovih odnosa.

Foto: Promo

Već narednog dana, 21. septembra, u okviru jubilarnog, desetog izdanja Festivala savremenog cirkusa Cirkobalakana koji se održava u Luci Beograd (Silosi), počinju radionice letećeg trapeza organizovane u saradnji sa cirkuskom školom Turbul iz Francuske. Pored ove jedinstvene prilike za sticanje novih cirkuskih veština, festival će ugostiti i dve francuske predstave, „Bakeke“ i „Bestiaire“.

„Bakeke“ je neobični solo performans sa kantama Fabricija Roselija (na programu 23. septembra u Beogradu), dok „Bestiaire“ predstavlja originalno preispitivanje tradicionalnog cirkusa iz ugla akrobate Hišama Šerifa, u režiji Žane Mordož (25. septembar u Beogradu). Ove dve predstave će, 24. septembra, biti predstavljene i novosadskoj publici u SKC Fabrici, u saradnji sa udruženjem Ludifiko i Studentskim kulturnim centrom u Novom Sadu.

Foto: Promo

Za ljubitelje savremenog pozorišta i vernu publiku BITEF-a, iz Francuske stiže prava poslastica u vidu predstave Gardien party, francuskih autora Valeri Mrežan i Muhameda el Hatiba (26. i 27. septembar u prostoru Istorijskog muzeja Srbije), koja predstavlja oblik dokumentarnog pozorišta, odnosno, zasniva se na građi iz života samih njegovih autora i/ili izvođača. U ovom slučaju to su čuvari velikih svetskih muzeja iz Pariza, Marseja, Sankt Peterburga, Stokholma i Njujorka, čije ispovesti o njihovom poslu, vlastitom odnosu prema delima koja čuvaju, instituciji muzeja i životnim ambicijama i porazima čine materijal ove tople, tužne i duhovite predstave.

Foto: festival.bitef.rs/Promo

Francusku pozorišnu jesen zatvoriće izvođenje cirkuske predstave „Duel“ prvog oktobra u Silosima na Dorćolu, nastale u saradnji umetnika iz Srbije, Hrvatske i Francuske, čiju su produkciju podržali Francuski institut u Parizu, Teatroskop i Bitef tetar. Ova predstava, u kojoj se četvoro akrobata suočava kroz međusobnu igru i nadmetanje, predstavlja krunu regionalne saradnje u domenu savremenog cirkusa i pokazuje njenu duboku povezanost sa savremenom francuskom scenom.

Bonus video: Ovacije za predstavu „Rolerkoster“ u Ateljeu 212

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar