Fondacija Dobar glas: Nemanja Radulović na master kampu Foto: Fondacija Dobar glas

Fondacija "Dobar glas" duže od decenije na različite načine pomaže talentovane mlade muzičare, a trenutno je u toku konkurs za stipendiranje tri izvođača u 2021. godini sa po 1.000 evra, kao vid podrške u njihovom profesionalnom usavršavanju.

Fondaciju „Dobar glas“, osnovanu 2009. godine sa idejom da prikuplja novac za podršku obrazovanju talenata u oblasti muzičke umetnosti čini „grupa prijatelja, filantropa različitih zanimanja, ali istih interesovanja i zajedničke želje da podržavaju i neguju mlade muzičke umetnike Srbije i omoguće im usavršavanje, profesionalni razvoj karijere i promociju svog talenta i rada širom sveta“, čime, kako dodaju, žele da doprinesu i boljem predstavljaju Srbije u svetu.

Fondacija je 2012. godine potpisala strateški ugovor o saradnji sa Školom za muzičke talente u Ćupriji, u nameri da jedinstvenoj obrazovnoj ustanovi u Srbiji pomogne u učešću na međunarodnim takmičenjima, organizaciji koncerata i internacionalnih turneja. Do sada su, navode u Fondaciji, podržali organizaciju svih koncerta ove škole u velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine u Beogradu, obezbedili novac za kupovinu žica učenicima i struniranje gudala i podržali odlazak na međunarodna takmičenja u zemlji i inostranstvu.

Talenti iz Ćuprije u Monaku i Americi

Iz Fondacije  podsećaju da su talenti iz Ćuprije, zahvaljujući saradnji „Dobrog glasa“ sa Fondacijom „Vesnici snova“ iz Monaka, posetili 2013. godine tu kneževinu i održali koncert na godišnjoj proslavi rada svih tamošnjih dobrotvornih fondacija kojoj je prisustvovao i princ Albert. Pored toga, uz pomoć prijatelja iz Amerike organizovali su koncerte kvarteta škole na Svetosavskog akademiji u Čikagu 2016. i u Kongresu u Vašingtonu avgusta 2018. na zvaničnoj proslavi 100 godina od podizanja srpske zastave na Beloj kući.

Stipendije od 2018.

„Konkurs za dodelu jednokratnih stipendija pokrenut je 2018. godine sa željom da Fondacija finansijski podrži školovanje, usavršavanje ili odlazak na takmičenje najtalentovanijih mladih umetnika. Dosadašnji dobitnici stipendije su Aleksandra Kinđić, Marija Radovanović, Ivana Damjanov Ilić, Vuk Ovaskainen, Vladimir Aćimović, Jelena Horvat, Jana Vukićević, Ognjen Milosavljević i Jana Jakovljević“, navode u „Dobrom glasu“ i dodaju da su među stipendistima i sada već uspešni solisti poput pijaniste Nenada Ivovića i dirigenta Dušana Vilića.

Master kamp sa Nemanjom Radulovićem

U Fondaciji navode i da su u maju ove godine organizovali master kamp „Dobar glas“ sa Nemanjom Radulovićem, sa ciljem da talenti u zajedničkom radu, ali i kroz individualne časove sa virtuozom, kao i kroz susrete sa ekspertima iz oblasti muzike (sa polaznicima su radili i pijanistkinja Stefani Fontanaroza, violinisktinja Ksenija Milošević i Elena Kostova iz agencije „IMG artists“) steknu znanja potrebna za razvoj karijere.

Sa kampa sa Nemanjom Radulovićem Foto: Fondacija Dobar glas

Na prvom master kampu učestvovali su Kata Stojanović, Kristina Marušić, Andrej Balaž i Veronika Mona Bogić, kažu u Fondaciji i dodaju da je jedan od ciljeva unapređenje izvođačke i edukativne platforme za mlade muzičare i razvoj njihove dalje afirmacije.

Novi konkurs do 15. avgusta

Konkurs za dodelu stipendija Fondacije „Dobar glas“ za 2021. otvoren je 15. juna i traje do 15. avgusta ove godine. Mogu se prijaviti kandidati mlađi od 25 godina koji su osvojili najmanje jednu prvu nagradu na republičkom ili međunarodnom takmičenju. Potpuna prijava podrazumeva biografiju, popunjen obrazac sa sajta „Dobrog glasa“, kao i link ka snimku na „jutjubu“ sa izvođenjem kompozicije po slobodnom izboru, snimljene najviše šest meseci od datuma podnošenja prijave. Svi detalji o konkursu takođe se mogu videti na sajtu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar