Scena iz filma Man of God Boziji covek
Filmu „Božiji čovek“ Jelene Popović nagrada publike u Moskvi Foto:Promo/Božiji čovek

Film "Božiji čovek" (Man of God) rediteljke i scenaristkinje Jelene Popović poneo je nagradu publike u glavnoj konkurenciji na ovogodišnjem Međunarodnom Moskovskom filmskom festivalu.

„Topao prijem moskovske publike i kritike, kao i izuzetna posećenost na svetskoj premijeri filma, nakon čega je usledila i Nagrada publike na jednoj od najvažnijih festivalskih smotri nagovestilo je dobar početak na međunarodnom putu filma“, saopštio je MegaKom film, prenosi N1.

Film će se naći na repertoaru domaćih bioskopa tokom jeseni ove godine.

Internacionalno filmsko ostavrenje koje je snimano u Grčkoj, a čija radnja prati težak život svetog Nekatrija Eginskog, kao i njegovo praštanje i inspirativnu ljubav okupilo je na setu uspešnu glumačku postavu, glumce svetskog glasa. Među njima našli su se dobitnik nagrade Zlatni Globus, američki glumac Miki Rurk, grčki glumac Aris Servatalis koji u filmu tumači glavnu ulogu, svetog Nekatarija, a važna rola u filmu poverena je i zvezdi ruske kinematografije Aleksandru Saši Petrovu koga je domaća publika zavolela i upamtila u bisokopskom ruskom hitu „Led“.

Život Svetog Nektarija Eginskog (Aris Servatalis) iz Grčke bio je praćen progonima i gonjenjem. Sveštenik običnog naroda, njegova poniznost iritirala je određeni krug sveštenstva, a njegova predanost dodatno pobuđivala njihove sumnje i klevete. Upkos tome što je lišen crkve i prognan iz Egipta i parohijana koji su ga voleli, Nektarije se prepustio tome da njegova vera u Boga bude najbolja odbrana.

Za razliku od svojih verskih „nadređenih“ – episkopa i patrijarha očaranim svetovnim počastima i moći – Nektarije je brinuo o siromašnima, učio seljane da čitaju i pišu, inspirisao mladiće koji su stupali u sveštenstvo, pisao je knjige i držao besede koje su jačale veru naroda. Uprkos naporima verske ustanove da ga diskredituje, Sveti Nektarije ipak osniva manastir na Egini, neplodnom i pustom ostrvu, koje i danas stoji kao svetionik hodočasnicima. Čak su i njegovi poslednji trenuci na Zemlji iskorišćeni za pomoć drugima: predao je svoju potkošulju paralizovanom čoveku u bolničkom krevetu do njegovog, nakon čega je čovek ustao i prohodao. Nadamo se da će „Božiji čovek“ probuditi paralizovanu veru u publici širom sveta.

Muziku za biografsku dramu Jelene Popović „Božiji čovek“ komponovao je Zbignev Prajser dvostruki dobitnik Cezar nagrade (Tri boje: Plava), u izvedbi australijske umetnice Lise Džerard, dobitnice Zlatnog Globusa za film „Gladijator“.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar