Foto: National Archive BFI

Moćan antifašistički film „Europa“, koji su nacisti zaplenili i za koji se decenijama mislilo da je zauvek izgubljen, doživeće svoju svetsku premijeru na Londonskom filmskom festivalu.

Film je 1931. snimio nadrealistički bračni par Štefan i Fraciska Temerson, a stekao je mitski status u filmskoj istoriji nakon brojnih pokušaja da se ponovo snimi ili na neki drugi način rekonstruiše.

Nikome nije ni palo na pamet da još uvek mogla da postoji kopija, sve dok slučajno nije otkriven u nemačkoj nacionalnoj arhivi (Bundesarchiv) 2019. godine.

„Ovo je istinski jedno od navećih filmskih otkrića u poslednjih nekoliko godina, u pitanju je veliko delo evropske avangarde i važno priznanje za Štefana i Francisku Temerson“, rekao je za „Gardijan“ Bendžamin Kuk, direktor britanske agencije „Luks“ koja je odigrala ulogu u restauraciji filma.

Temersoni su bili poljski umetnici koji su se upoznali 1930. godine, da bi odmah počeli praktično doživotnu saradnju kao pisci, izdavači i autori avangardnog filma.

„Europu“ su napravili u svojoj spavaćoj sobi u Varšavi, a film je zasnovan na istoimenoj futurističkoj pesmi Anatola Šterna iz 1935. godine. Par je koristio kolaže kojima je filmu dao atmosferu horora i moralnog raspada sistema kojem su tih dana svedočili u Poljskoj.

Kritičari film smatraju remek-delom avangardne umetnosti.

Bonus video: Hitlerov kompleks

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare