Mija Aleksić

U okviru obeležavanja stogodišnjice rođenja Mije Aleksića (1923–1995), u ponedeljak, 13. novembra u 12 časova, biće otvorena izložba posvećena velikanu srpskog glumišta u zgradi Jugoslovenske kinoteke.

Izložba će biti postavljena na dva nivoa. U prizemlju će moći da se vide filmski posteri, izbor fotografija i informacije o značajnim momentima u dugoj i plodnoj karijeri Mije Aleksića. Na gornjem nivou, u atrijumu, biće predstavljeni njegovi portreti velikih formata u različitim ulogama, kao i nagrade koje je osvojio za filmsko i televizijsko stvaralaštvo.

Foto:Jelena Koprivica/Nova.rs

Reč je o ostavštini koju je Кinoteka dobila od porodice Aleksić i zauzeće u toku naredne godine svoje mesto u okviru Legata Mije Aleksića, u sklopu legata i drugih velikana srpskog filma koji su deo stalne postavke Кinoteke „Naš muzej filma”.

Dokumentarna izložba, čiji je autor Boban Stefanović, prvi put je predstavljena publici u Gornjem Milanovcu na dan rođenja Mije Aleksića, 26. septembra, i to u Кulturnom centru koji od ove godine nosi njegovo ime. Istog dana u Кinoteci je počela retrospektiva filmova jednog od naših najpopularnijih glumaca, sa dvanaest ostvarenja različitih žanrova u kojima je plenio talentom i za komične i za dramske role.

Melita Bihali i Mija Aleksić Foto: Printscreen/YouTube/Centar film

Neke od svojih najboljih uloga Mija Aleksić ostvario je u filmovima Na mesto, građanine Pokorni (1964) Radivoja Lole Đukića, Čovek iz hrastove šume (1964) Miodraga Miće Popovića, Skupljači perja (1967) Aleksandra Saše Petrovića, Pusti snovi (1968) Soje Jovanović, Varljivo leto ’68 (1984) Gorana Paskaljevića…

Bonus video: Dokumentarac o stvaranju filma „Čuvari formule“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar