Filmski klasici praške škole ponovo u bioskopima

Kultura 19. maj. 202116:44
Podeli:
Filmski klasici
Foto: Promo

Digitalno restaurisane verzije ostvarenja "Varljivo leto '68" Gorana Paskaljevića, "Nešto između" Srđana Karanovića i "Nacionalna klasa do 785 ccm" Gorana Markovića biće prikazani u bioskopima širom Srbije od 20. do 22. maja u okviru ciklusa "Filmski klasici - 55 godina praške škole", najavili su organizatori iz Mreže kinoprikazivača Srbije.

Organizatori navode da im je cilj da skrenu pažnju na značajnu godišnjicu Praške škole i reditelje koji su sredinom sedamdesetih i kasnije, širom sveta, proslavili našu kinematografiju.

„Pre 55 godina Srđan Karanović i Goran Marković bili su prvi studenti iz bivše Jugoslavije koji su otišli u Prag da studiraju režiju na čuvenoj praškoj FAMU, a nakon njih stigli su i Lordan Zafranović, Rajko Grlić i Goran Paskaljević. Izbor je napravljen od filmova koji su izabrani na listu 100 najboljih srpskih igranih filmova u 20. veku, a koji su digitalno restaurisani“, navode u Mreži kinoprikazivača i dodaju da se program realizuje se uz podršku Filmskog centra Srbije.

Ovim ciklusom obeležava se i 55 godina „Centar filma“, stvorenog željom članova Udruženja filmskih radnika i umetnika SR Srbije 1966. godine u Beogradu, dodaju organizatori. Prvobitno je oformljen kao Servis filmskih radnih zajednica koji okuplja stvaraoce, podstiče inicijative i stvara uslove za ostvarenje zajedničkih težnji kreativnog duha filmske proizvodnje. Početkom sedamdesetih dobio je naziv Centar filmskih radnih zajednica, da bi konačno, 1978. godine prerastao u „Centar film“.

Varljivo leto
Originalni plakat za film „Varljivo leto ’68“ Foto: Promo

Ova produkcijska kuća je je tokom 55 godina filmskog stvaralaštva bila susretište više od 500 autora i filmskih radnika, koji su proizveli više od 140 dugometražnih i 120 kratkih filmova najrazličitijih tema, žanrova i stilova, ostvarili preko 370 učešća na domaćim i međunarodnim filmskih festivalima i osvojili preko 260 značajnih nagrada, navode u Mreži kinoprikazivača.

Komentari

Vaš komentar