Filmski četverac iz „Bala na vodi“ ponovo na Adi

Kultura 29. jun. 202111:58
Podeli:
Goran Radaković, Dragan Bjelogrlić, Gala Videnović i Srđan Žika Todorović, Srdjan Žika Todorović, Bal na vodi, film, restaurirana verzija filma
Goran Radaković, Dragan Bjelogrlić, Gala Videnović i Srđan Žika Todorović Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Zgranut sam da je toliko vremena prošlo, bili smo klinci, imali smo 20, 21 godinu. Bjela i Žika su bili prva, a Bakoč i ja druga godina Akademije kada smo snimali ovaj film. To su dva života, kaže za Nova.rs glumac Goran Radaković, koji je igrao Popa u filmu "Bal na vodi" nakon sinoćnje premijere digitalno restauriranog filma Jovana Aćina.

Kad je bal neka je bal! I bio je sinoć na Adi Ciganliji, zahvaljujući Jugoslovenskoj kinoteci i kompaniji A1, povodom svečane projekcije digitalno restauriranog filma „Bal na vodi“, reditelja i scenariste Jovana Aćina iz 1985. godine, snimljenog u produkciji Avala filma.

Jedan od najomiljenijih filmova, sinoć je okupio i glavne aktere – Galu Videnović, Danicu Maksimović a od čuvenog veslačkog četverca tu su bili Dragan Bjelogrlić, Srđan Žika Todorović i Goran Radaković. Nedostajao je Nebojša Bakočević.

Danica Maksimović, Gala Videnović, Dragan Bjelogrlić, Srđan Žika Todorović i Goran Radaković Bal na vodi, film, restaurirana verzija filma
Danica Maksimović, Gala Videnović, Dragan Bjelogrlić, Srđan Žika Todorović i Goran Radaković Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

– Divno je ovo što se dešava, ovaj film je uvršten u sto najboljih jugoslovenske kinematografije, beskrajno mi je drago i srećna sam. Imala sam 15 godina, celo leto 1985. smo ga snimali – rekla je za Nova.rs Gala Videnović, koja je tumačila glavnu žensku ulogu Mirjanu Živković, čuvenu Ester, u koju su po scenariju svi bili zaljubljeni, a ta uloga ju je vinula u zvezde.

Radnja ovog kultnog filma je smeštena u pedesete godine prošlog veka, a predstavlja jednu od prvih kritika tadašnjeg socijalističkog društva.

– Zgranut sam da je toliko vremena prošlo, bili smo klinci, imali smo 20, 21 godinu. Bjela i Žika su bili prva, a Bakoč i ja druga godina Akademije kada smo snimali ovaj film. To su dva života. Ne znam šta da mislim, osim što sam srećan što smo svi živi. Taj fim je u to vreme bio drugačiji, pričao je o nekom građanskom Beogradu i stvarno se radujem ovom događaju – rekao nam je Goran Radaković.

Danica Maksimović, Goran Radaković, Dragan Bjelogrlić, Gala Videnović i Srđan Žika Todorović, Srdjan Žika Todorović, Bal na vodi, film, restaurirana verzija filma
Danica Maksimović, Goran Radaković, Dragan Bjelogrlić, Gala Videnović i Srđan Žika Todorović Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Kako je rekao mladi glumac Slaven Došlo, koji je vodio svečani program, ovo ostvarenje je obeležilo buduće karijere glumcima, koji su danas velikani našeg glumišta.

– Čini se da ovaj film odoleva vremenu, kada se pojavio bio je inovativan i prvi koji je govorio o tom periodu sa neke druge strane. Izašao je u vreme socijalizma i bio je fina upakovana kritika tog vremena. Kada smo ga radili, nismo bili svesni da će biti nešto tako značajno i veliko, a bio je najgledaniji te godine u Beogradu – rekao je Dragan Bjelogrlić i podsetio da je film radio jedan od najvećih direktora fotografije Tomislav Pinter.

Srđan Žika Todorović se prisetio, kako je rekao, tog divnog leta kada su snimali.

– Mi nismo imali pojma da je to bila kritika režima. Bili smo klinci, presrećni što nas je profesor Vlada pustio posle prve godine na Akademiji da celo leto provedemo na snimanju. Prvo smo učili veslanje na Adi, i naučili. Ništa nam nije bilo bitno, samo da budemo prirodni. Film smo završili u Puli i bilo nam je fenomenalno.

Gala Videnović i Danica Maksimović, Bal na vodi, film, restaurirana verzija filma
Gala Videnović i Danica Maksimović Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Danica Maksimović, čuvena Rada Švercerka iz filma „Bal na vodi“, rekla nam je da joj je drago što je film restauriran i što će nove generacije moći da vide nešto što je stvarno vredno pažnje:

– Taj film u datom trenutku nije bio tako dobro primljen, ali vremenom je postao kultni. Prikazuje se bar jednom godišnje na raznim televizijama, posebno u vreme praznika. Ta energija, zajedništvo, taj četverac koji se borio za svoju zajedničku ljubav, predivna priča. Drago mi je što sam deo toga, uz divnu generaciju mladih glumaca koja je tada stasala i danas radi. Lepo smo se družili, uživali na snimanju, i bili smo svesni da radimo nešto prilično značajno, a to ova restauracija potvrđuje. Zadovoljna sam i ponosna.

Jugoslav Pantelić, direktor Jugoslovenske kinoteke, i Dejan Turka, direktor A1 Srbija i Slovenija, složili su se da rade zajedno divnu stvar.

– Jugoslovenska kinoteka toliko ima dobrih filmova da je došao na red i za „Bal na vodi“. Drago mi je da smo tu, u normalnom okruženju. Raduje me što je to neko dobro i srećno vreme kojeg se sećam, to ja za mene ovaj film – rekao je Turk.

I sinoć je tako bilo. Neko srećno vreme u koje nas je ovaj događaj vratio. „Bal na vodi“ je, inače, 19. restaurisani film u okviru projekta A1 Kinoteka.

Komentari

Vaš komentar